Londýnský imám přísahal věrnost teroristům. Vinen, rozhodl soud

Horizont: Anjem Choudary odsouzen za věrnost islamistům (zdroj: ČT24)

Britské tajné služby roky bedlivě sledovaly radikálního imáma Anjema Choudaryho. V Londýně hlásal nenávist, před soud jej nakonec dostala otevřená podpora samozvanému Islámskému státu. Rozsudek vinen už si vyslechl, výši trestu se dozví na začátku září. Hrozí mu deset let ve vězení.

„Mým cílem je, aby celému světu včetně Británie dominoval islám,“ kázal islamistický imám Choudary. „Věřím, že britská vláda je tou hlavní radikalizující silou, která žene lidi do boje vedle svých bratrů v zahraničí,“ tvrdil.

S podobnými názory balancoval na hraně zákona dvacet let. Nejprve je v centru Londýna šířil s megafonem v ruce, od roku 2012 na sociálních sítích. Na Twitteru přísahal věrnost teroristům z Islámského státu a povzbuzoval britské muslimy, aby se k nim přidali.

„Je extrémně nebezpečný. Slova, která šíří na Facebooku, Twitteru, na YouTube, ovlivňují mysl mladých zranitelných mužů,“ varoval před Choudarym bývalý šéf protiteroristického oddělení londýnských policistů Kevin Hurley.

Anjem Choudary
Zdroj: Luke MacGregor/Reuters

Politický proces, tvrdí imám

Do Sýrie a Iráku odešlo bojovat přes 800 Britů. Kolik z nich bylo pod vlivem Choudaryho, se ještě neví, odhaduje se však, že stovky. Mezi blízké přátele imáma patří i Siddhartha Dhar, který v řadách extremistů nahradil džihádistu Johna. Choduary odmítá, že by ho k tomu naváděl. Jeho kroky ani činy ale neodsuzuje. „Když tady byl, měli jsme podobné postoje. Pokud se rozhodl s rodinou odejít do zahraničí, je to jeho volba,“ uvedl usvědčený imám.

Svobodně se podle něj rozhodovali i jeho další stoupenci. Třeba dvojice, která před třemi lety v centru Londýna brutálně zavraždila vojáka Leea Rigbyho. Ve videu, ve kterém svůj čin vysvětlovali, používali věty z Choudaryho projevů. Podíl na útoku ale duchovnímu policie neprokázala.

Společně s devětačtyřicetiletým Londýňanem byl za podporu terorismu odsouzen i jeho spolupracovník Mohammed Mizanur. Oběma hrozí až deset let vězení. Muži odmítají jakoukoliv vinu, proces označují za politicky motivovaný.