Trump se zastal policie v případu zastřeleného černocha v Milwaukee

Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump v úterý uvedl, že dosavadní důkazy ukazují, že střelba policie na černocha v Milwaukee byla zřejmě oprávněná. „Zbraň mířila na jeho (policistovu) hlavu a podle všeho byla připravena vystřelit,“ prohlásil realitní magnát. Trump se i v minulých podobně kontroverzních případech postavil na stranu bezpečnostních složek.

V případě smrti černocha, která nyní hýbe veřejným životem v Milwaukee, vyzval Trump k respektu k zákonům i jejich strážcům. „Musíme poslouchat zákony, jinak přijdeme o svou zemi,“ řekl v debatě televize Fox News bezprostředně poté, co se sešel s představiteli místní policie. 

Situaci v Milwaukee vyhrotila událost, kdy hlídka během silniční kontroly zastavovala auto se dvěma muži, kteří ale neuposlechli výzvy a věnovali se „podezřelé činnosti“. Po střelbě se ukázalo, že mrtvým je třiadvacetiletý černoch Sylville Smith s dlouhým trestním rejstříkem. Měl u sebe střelnou zbraň s 23 náboji, která je od března kradená.

Za nepokoje v Milwaukee je podle Trumpa nepřímo zodpovědná jeho soupeřka Hillary Clintonová kvůli tomu, že podporuje ty, kteří policii považují za rasistickou sílu ve Spojených státech.

obrázek
Zdroj: ČT24

Trump žádal o podporu černošské voliče

Trump zároveň uvedl, že Clintonové, která má podle průzkumů větší podporu Afroameričanů, nejde o budoucnost černochů, ale pouze o jejich hlasy. Trump jim naproti tomu slíbil pracovní místa, která jim prý za jeho vlády nebudou brát přistěhovalci. „Žádám o hlas každého Afroameričana bojujícího o živobytí v naší společnosti, který chce jinou a daleko lepší budoucnost,“ řekl Trump v projevu ve městě West Bend nedaleko Milwaukee. 

Trump Clintonové také znovu vyčetl peníze z velkých finančních domů, které vydělávala prostřednictvím svých přednášek. Republikánský kandidát řekl, že pokud se stane prezidentem, prosadí pravidlo, podle něhož by si přední státní představitelé nemohli po dobu pěti let od odchodu z úřadu přivydělávat veřejnými projevy pro velké korporace.