Násilnosti v Milwaukee pokračují. Po noční střelbě je jeden zraněný

Bouřlivé protesty v americkém Milwaukee (zdroj: ČT24)

Už druhou noc po sobě pokračovaly ve městě Milwaukee na středozápadě Spojených států bouřlivé protesty. Úřady proto zavedly zákaz nočního vycházení. Lidé vyšli do ulic kvůli incidentu, při kterém policie zabila podezřelého černošského řidiče. Demonstrace provází vlna násilností, žhářství a rabování. V noci na pondělí padlo během demonstrací i několik výstřelů. Jeden postřelený člověk skončil v nemocnici. K převozu muselo být podle policie použito obrněné vozidlo.

Násilné protesty ve městě propukly už v noci ze soboty na neděli. Zraněni byli podle úřadů čtyři policisté. Dav postupně zapálil čerpací stanici a několik obchodů a fyzicky útočil na policisty i novináře.

Protesty, při kterých létaly na policisty kameny a další předměty, pokračovaly i v noci na pondělí. Zprvu pokojné pietní shromáždění asi 200 lidí, kteří zapalovali svíčky, přerostlo v potyčky mezi přibližně stovkou demonstrantů a dvacítkou policejních těžkooděnců.

Násilnosti v Milwaukee
Zdroj: ČTK/AP/Jeffrey Phelps

Rozbuškou k protestům a násilí se stal sobotní incident. Podle úřadů policejní hlídka během silniční kontroly zastavovala auto se dvěma muži, kteří ale neuposlechli výzvy a věnovali se „podezřelé činnosti“.

Po střelbě se ukázalo, že zastřelený byl 23letý černoch s dlouhým trestním rejstříkem. Měl u sebe střelnou zbraň s 23 náboji, která byla v březnu ukradena. Střílející policista byl postaven dočasně mimo službu. Druhý muž z auta byl zadržen, jde podle úřadů také o černocha.

Milwaukee je známo násilím a vraždami

Starosta Milwaukee Tom Barrett řekl, že záběry natočené jedním policistou při zásahu jasně dokazují, že muž zastřelený policií měl v ruce střelnou zbraň. Zabitý řidič se podle starosty jmenoval Sylville Smith. Černochem byl podle starosty i střílející policista.

Další bouřlivá noc v Milwaukee (zdroj: ČT24)

Černoši tvoří téměř 40 procent obyvatel Milwaukee. Oblast incidentu je známa násilím a vraždami. Z pátku na sobotu jen několik bloků od křižovatky zemřeli po střelbě dva lidé.

Ve Spojených státech se v posledních dvou letech vzedmula vlna protestů poté, co policisté při zásazích zastřelili několik černochů a aktivisté začali mluvit o rasové diskriminaci ze strany policie. Současnou vlnu napětí rozpoutaly na konci června dva případy, kdy policisté zabili obyvatele černé pleti ve státech Louisiana a Minnesota. V texaském Dallasu počátkem července během demonstrace proti policejnímu přístupu k černochům zastřelil černošský útočník pět policistů a dalších sedm zranil.

Vydáno pod