Ukrajinská tajná služba zadržela pět mužů, údajně chtěli útočit na železnici

Ukrajina: Údajný zmařený atentát na železnici (zdroj: ČT24)

Ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že zadržela pět mužů, kteří připravovali bombové útoky na železniční tratě v okolí Lvova na západě země. Stejnými místy jezdí i vlaky na Slovensko a do Česka. Některá média akci dávají do souvislosti s víkendovým pokusem o atentát na jednoho z vůdců proruských separatistů Igora Plotnického.

„Při speciální operaci agenti dopadli a zatkli pět členů teroristické skupiny, kteří plánovali současně vyhodit do povětří tři různé tratě,“ uvedla SBU. Dodala, že jednoho z teroristů dopadla přímo při činu, když dával nálož na železničním mostu u obce Dubljany.

Pak se rozpoutala přestřelka, při které byl zraněn podezřelý i jeden z důstojníků SBU. Oba jsou mimo ohrožení života.

Tajná služba zabavila výbušniny a zbraně

SBU při operaci zabavila množství zbraní, včetně automatických pušek, pancéřovek, více než pět kilogramů výbušnin a také roznětky. O zatčených neuvedla žádné podrobnosti.

Teroristické útoky na tratě, po kterých jezdí mezinárodní vlaky mezi Kyjevem a pohraniční stanicí Čop, měly podle mluvčí SBU Oleny Hitljanské destabilizovat situaci v zemi. „Velice aktivně pracujeme na tom, abychom zmařili teroristické útoky ještě ve stadiu přípravy,“ řekla televizi 112.

Některá média dávají událost do souvislosti s víkendovým pokusem o atentát na šéfa luhanských povstalců Igora Plotnického. Plotnickému, který je bývalým majorem sovětské armády, je 52 let a v minulosti velel skupině proruských rebelů. V roce 2014 byl zvolen do čela takzvané Luhanské lidové republiky.

Východem Ukrajiny zmítá dva roky konflikt mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty, které podle Kyjeva podporuje Rusko. V bojích bylo podle odhadu OSN zabito na 9500 lidí.