Z obnažené Clintonové muslimka v burce. Umělec svérázně ustoupil australským úřadům

Americké volby hýbou celým světem a protinožci nejsou výjimkou. Pobouření vyvolala nedávno v australském Melbourne nástěnná malba, na níž byla vyobrazena prezidentská kandidátka Hillary Clintonová v plavkách potištěných americkou vlajkou. Po kritice ze strany místních úřadů ji svérázný pouliční umělec Lushsux přemaloval na muslimku v burce.

„Malba už jako virální meme cirkulovala sociálními sítěmi. Vzal jsem ji a nahodil na veřejnou zeď,“ řekl umělec CNN. Obnažená americká exministryně zahraničí se ale nezamlouvala místním orgánům v Melbourne, které pohrozily majiteli budovy žalobou, pokud malba ze zdi nezmizí.

„Myslíme si, že je urážlivé vyobrazit téměř nahou ženu, nejde o neúctu k Hillary Clintonové,“ podotkl Stephen Wall z městské rady. Instagram navíc dočasně pozastavil umělcův účet, kde se Lushsux chlubil svými díly.

Umělec pak na protest ještě přimaloval do plavek dolarové bankovky. Nakonec se ale rozhodl k jinému svéráznému kroku – Clintonovou zahalil do tradičního muslimského oděvu.

„Teď je to vyobrazení krásné muslimské ženy. Žádný rozumný člověk by to nepovažoval za urážlivé. Pokud ano, jste sexista, rasista, islamofob, xenofob, kulturní ignorant a fanatik,“ tvrdí umělec.

Lushsux se už dříve zaměřil právě na téma amerických voleb, když na zeď namaloval nahého Trumpa nebo jeho manželku Melanii, k níž dopsal slogan „Jsem s ní“.  

Lushsux také parodoval další slavné celebrity. U portrétu zpěvačky Taylor Swift napsal titulek „S láskou vzpomínáme na Taylor Smith 1989–2016“. Došlo k tomu po veřejném sporu o píseň Kanyeho Westa „Famous“.

Právníci zpěvačky umělce kontaktovali. „Její právník mi v e-mailu hrozil soudem, pokud to ze zdi neodstraním,“ konstatoval umělec. I tuto malbu tedy pozměnil – udělal z ní gorilu Harambe, kterou nedávno zabili v americké zoo poté, co do výběhu spadlo malé dítě.