Středomoří je znovu hlavní migrační „dálnicí“. V pěti dnech zachráněno 8 tisíc lidí

Uprchlická vlna se znovu naplno přesouvá do Středozemních vod. Italská pobřežní stráž během pouhých 5 dnů zachytila v moři zhruba 8300 migrantů. Z toho jen v pondělí zachránila více než 1800 lidí, kteří se přepravovali na 14 nafukovacích člunech v oblasti mezi Libyí a jihem Itálie. Právě u Libye moře pohřbilo během deseti dnů 120 lidí.

Od začátku roku k italským břehům dorazilo už kolem 94 tisíc běženců, většinou ze subsaharské Afriky. Do Itálie tak přibylo stejné množství migrantů jako za stejné období loni. Po celém světě zahynulo při cestě za lepším životem 4027 migrantů, což je proti stejnému období loni nárůst o 35 procent, řekl na briefingu v Ženevě mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) Joel Millman.

Uprchlíci se letos znovu začali vydávat ve velkém na moře, protože se jim uzavřela cesta přes Balkán. Italská pobřežní stráž oznámila, že v úterý bylo nutné zachraňovat pasažéry 34 plavidel, na nichž bylo dohromady asi 3400 lidí. Italové pomohli 1400 z nich, u ostatních zasahovala plavidla záchranné operace Evropské unie Sophia.

Evropská unie v úterý oznámila, že Řecku a Itálii poskytne 11 milionů eur (297,3 milionu Kč). Řecku mají peníze pomoci při registraci imigrantů a Itálii při námořních záchranných operacích. Jde o další mimořádnou pomoc EU na zvládání migrační vlny.

Itálie nedávno přitáhla pozornost novou internetovou, televizní a rozhlasovou kampaní, která má africké a další migranty odradit od snahy ilegálně se dostat do Evropy. Jak uvedla agentura Reuters, v kampani vystupují skuteční utečenci se svými často srdcervoucími příběhy. Do Itálie proudí neslábnoucí vlna migrantů už třetí rok po sobě.