Evropské soudy kritizují Erdoganovy čistky v justici

Předsedové nejvyšších soudů členských států EU kritizují odvolávání nebo zatýkání soudců v Turecku. Považují to za útok na nezávislost soudnictví a systémové ohrožení právního státu. Ve společném prohlášení proto vyzvali tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, aby upustil od nezákonných postupů vůči představitelům justice a dalším svým„domnělým odpůrcům“.

Turecká vláda už v reakci na nepovedený puč z poloviny července odvolala z funkce přes 2700 soudců a žalobců včetně soudců Státní rady a Kasačního soudu.

„Musíme připomenout, že nezávislost soudnictví není privilegiem soudců, nýbrž zárukou respektování lidských práv a základních svobod, které umožňují každé osobě mít důvěru v soudní systém, právo a stát,“ uvedli zástupci evropské justice ve společném prohlášení.

Závažné obavy u předsedů nejvyšších soudů vyvolává také Erdoganovo prohlášení o možném obnovení trestu smrti. Upozornili, že Turecko je členským státem Rady Evropy, která by měla stejně jako Organizace spojených národů využít své kontrolní mechanismy k dodržování lidských práv.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
Zdroj: Presidential palace/Kayhan Ozer

Turecká armáda ve středu oznámila, že na zmařeném pokusu o převrat z 15. července se podílelo 8651 vojáků, což je 1,5 procenta armády. Při násilnostech přišlo o život nejméně 246 lidí a více než 2000 dalších utrpělo zranění.

Více než 60 000 vojáků, policistů, soudců, státních zástupců nebo učitelů už bylo zatčeno nebo propuštěno z práce. Přes 11 tisíc lidí je ve vazbě. Vláda je obviňuje z podpory duchovního Fethullaha Gülena, který podle ní puč zosnoval. 

V zemi nyní platí výjimečný stav, který Erdoganovi mimo jiné umožňuje vládnout pomocí dekretů. Dekretem už prezident například prodloužil na 30 dnů dobu, po kterou smí být podezřelý zadržován bez obvinění.