Český turista nepřežil v Tatrách zásah bleskem

Zásah bleskem nepřežil český turista v Západních Tatrách na Slovensku. Informovala o tom tamější horská služba, podle které 36letému muži z Kroměříže přivolaní záchranáři již nedokázali pomoci. Výboj zasáhl turistu kolem poledne přímo na hřebenu mezi horou Predný Salatín a Brestová.

Slovenská horská záchranná služba vyslala do akce i vrtulník z Popradu. Muž ale utrpěl vážné poranění hlavy a byl již v bezvědomí. Záchranáři ihned začali s resuscitací, lékařka byla na místo dopravena ihned, jakmile se počasí zlepšilo. Ani po 45minutové resuscitaci se ale život českého turisty zachránit nepodařilo.

Problémy měla i další skupina českých turistů

V jiné části Západních Tater se do potíží dostala trojice českých turistů, kteří během bouře opustili hřeben a sestoupili do doliny, kde není turistická stezka. Podle horské služby postup v terénu byl nad jejich síly, jeden z turistů zkolaboval a byl krátce v bezvědomí, další dva si způsobili drobná poranění. Záchranářský vrtulník muže vyprostil z terénu a dopravil do podhůří. Po ošetření a zlepšení zdravotního stavu turisté na vlastní žádost odešli.

Bouřky zasáhly některé slovenské regiony i v uplynulých dnech. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v úterý druhý stupeň varování před bouřkami pro většinu Slovenska s výjimkou jihozápadní části země. Na riziko bouřek v horských oblastech upozornila na svém webu i slovenská horská služba.