Muž, který na jihu Německa útočil mačetou, se s obětí znal

Jednadvacetiletý muž, který v neděli v jihoněmeckém Reutlingenu zabil 45letou ženu, byl pravděpodobně její přítel. Uvedli to lidé z okolí útočníka. Oba pracovali v turecké restauraci s rychlým občerstvením. Muž během útoku zranil dalších pět lidí. Sám skončil v nemocnici poté, co jej autem srazil svědek incidentu.

Úřady syrského útočníka, který v Německu žádal o azyl, znaly. V minulosti se dopustil mimo jiné ublížení na zdraví, krádeží nebo drogových deliktů. „Z jednoho azylového domu ho kvůli potyčkám vykázali,“ uvedl zpravodaj ČT Václav Černohorský. Vyšetřování také podle policie poukazuje na jeho možné psychické problémy.

Jednalo se zřejmě o partnerský konflikt

Jeho obětí je 45letá žena polského původu, se kterou se podle svědků před incidentem hádali. Poté na ni zaútočil mačetou, některá německá média hovoří o noži. Žena utrpěla těžká poranění hlavy, kterým podlehla. 

S největší pravděpodobností se jednalo o útočníka jednotlivce, bez náboženského nebo politického motivu.
Václav Černohorský
zpravodaj ČT

Podle známých útočníka byla žena jeho přítelkyní a byla těhotná. „Byla Polka a myla u nás nádobí,“ řekl Syřanův spolupracovník z turecké restaurace s tím, že do ženy se útočník zamiloval na pracovišti. Uvedl o něm, že byl přátelský a že před rokem a půl přišel ze severosyrského Aleppa.

Muž měl agresivní sklony a problém s drogami

„Byl to dobrý člověk, měl ale problémy s drogami, marihuanou a alkoholem,“ vypověděl jeho známý z ubytovny Hamza Mohamed. Přítelkyni měl prý několik týdnů a každý den ji na ubytovnu vodil. „Myslím, že byla ve čtvrtém měsíci těhotenství,“ podotkl Mohamed.

Útočník měl podle něj i agresivní sklony. „Měl vlastní pokoj, protože byl násilnický,“ řekl. Další obyvatel ubytovny uvedl, že Syřana viděl krátce před činem telefonovat. „Byl v obličeji celý rudý a do telefonu mluvil hlasitě,“ dodal.

obrázek
Zdroj: ČT24

Útočníka srazil svědek incidentu

Při útěku útočník rozbil čelní sklo auta, ve kterém cestovali muž se ženou. Žena utrpěla řezná zranění, muž šok. Potom v restauraci zaútočil na mladého muže, kterého těžce zranil ve tváři. V dalším podniku pak několikrát bodal a sekal do stolu. Během útěku zranil ještě dvě další ženy, které skončily v nemocnici.

Do útočníka posléze záměrně autem najel řidič, který jeho řádění viděl. Syřan je nyní na jednotce intenzivní péče pod dohledem policie a není schopen výslechu. S vyšetřováním činu, který podle policie zřejmě nebyl teroristickým útokem, pomáhá i město Reutlingen. To k tomu účelu zřídilo zvláštní štáb.

Herrmann chce změnu zákona, která by umožnila nasazení armády

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann v reakci na vlnu útoků v Německu uvedl, že za téměř devět let, co je ve funkci, nezažil takový týden. Vyzval spolkovou vládu kancléřky Angely Merkelové, aby změnila zákony, a umožnila tak nasazení armády při podobných atentátech.

Poválečná německá ústava to neumožňuje, povolání vojska je omezeno jen na stavy ohrožení země. Herrmann zároveň žádá i úpravy dalších spolkových zákonů, které řeší trestněprávní či přistěhovalecké otázky.