Německá policie zadržela přítele mnichovského střelce. O plánech možná věděl

Německá policie v neděli večer oznámila, že zatkla přítele útočníka, který v pátek v Mnichově zastřelil devět lidí a nakonec sám sebe. Podle vyšetřovatelů mohl vědět o jeho plánu vraždit. Zadržený 16letý Afghánec se s útočníkem krátce před útokem na místě činu sešel. Předtím si spolu podle vyšetřovatelů psali na internetu.

Afghánského mladíka policie v neděli zadržela kvůli rozporům ve výpovědi, v pondělí ho však propustila. V ten samý den mnichovská prokuratura odmítla policejní žádost, aby byla na dotyčného uvalena vazba. Zároveň ale proti šestnáctiletému mladíkovi zahájila vyšetřování pro podezření, že neoznámil připravovaný trestný čin, o kterém věděl.

Afghánec se s útočníkem, který byl íránského původu, seznámil v psychiatrické léčebně, kde se oba léčili ze závislosti na počítačových hrách. Věděl, že si jeho kamarád pořídil pistoli Glock 17.

Oba si spolu přes internet dopisovali přes chatovací aplikaci. Afghánec záznam krátce před činem vymazal, vyšetřovatelům se ale historii podařilo obnovit. Necelou hodinu před útokem se také sešli.

U Afghánce nalezla policie při domovní prohlídce airsoftové zbraně, které si však pořídil legálně. Policie mladíka považuje za důvěrníka, nikoli spolupachatele.

Výpovědi mladíka se rozcházely

Zadržený mladík se už v pátek přihlásil na policii bezprostředně po střelbě u restaurace McDonalds v nákupním centru. Udělal to prý proto, že mladého střelce znal, řekl policejní mluvčí. „Byl vyslechnut ohledně svých vztahů s pachatelem,“ řekl mluvčí.

Vyšetřování ale odhalilo rozpory v jeho výpovědi. Speciální zásahová skupina proto v neděli kolem 18:15 mladíka zadržela v jeho bydlišti v mnichovské čtvrti Laim.

Útok v Mnichově
Zdroj: Sebastian Widmann/ČTK

Ke střelbě došlo v pátek v podvečer v nákupním centru a přilehlém fastfoodu na severu Mnichova, kde osmnáctiletý Němec íránského původu Ali David Sonboly zabil devět lidí. Po krátkém útěku zbraň obrátil proti sobě a před očima bezpečnostních složek se zastřelil.

Zdravotní stav postřelených se od víkendu výrazně zlepšil, nikdo z nich již není v přímém ohrožení života. Ještě v neděli označovali lékaři zranění tří lidí jako kritická. Nákupní středisko Olympia, kde došlo k útoku, je znovu otevřené. Před opětným zprovozněním uspořádali místní zaměstnanci mši a oběti uctili minutou ticha.

Sonboly trpěl depresemi a útok připravoval rok

Podle německé policie útok připravoval rok a zanechal po sobě manifest. Zbraň si pořídil přes internet. Podle vyšetřovatelů šlo původně o znehodnocenou divadelní rekvizitu ze Slovenska, případně z ČR.

Policisté u něj doma našli také novinové výstřižky i knížku věnovanou osamělým střelcům. Zajímal se o masové vraždy páchané šílenými střelci a podle Süddeutsche Zeitung vloni navštívil i město Winnenden, kde na střední škole v roce 2009 mladík Tim Kretschner zastřelil patnáct lidí a pak spáchal sebevraždu.

Loni se dva měsíce léčil na psychiatrickém oddělení kliniky ve čtvrti Harlaching, protože trpěl depresemi, poruchou pozornosti a sociální fobií. V době činu byl stále ještě v ambulantní péči a pod medikací navštěvoval terapie.

Sám Sonboly na videu pořízeném při střelbě prohlašoval, že sedm let trpěl šikanou a teď se mstí, jeho spolužáci potvrdili, že jim už před několika měsíci vyhrožoval zabitím. Tvrdil o sobě, že nenávidí lidi, byl také závislý na počítačových hrách, podobně jako Afghánec, uvedla policie.

Při vraždění podle policie postupoval jako ve hře

Doma u útočníka policie našla mimo jiné akční hru Counter-Strike. Tento typ počítačových her ho zřejmě inspiroval k tomu, jak během útoku postupovat. „Domnívám se, že se pohyboval jako ve hře,“ prohlásil na tiskové konferenci Hermann Utz z kriminální policie. Řadu svých obětí zastřelil zásahem do hlavy.

V Mnichově pak zaútočil přesně v den pátého výročí norského útoku spáchaného Andersem Breivikem.

Sonbolyho rodiče přišli do Německa z Íránu v 90. letech a německé sdělovací prostředky je popisují jako íránské šíity. Otec je taxikář, matka pracovala v obchodním domě. Spekulovalo se, že střelec se mohl islámu vzdát a přestoupit na jinou víru. Podle dostupných informací z rodiny však věřící nebyl.