Během puče nebral šéf tajné služby Erdoganovi telefon. Nyní čekají rozvědku čistky

Turecko plánuje po nezdařeném pokusu o převrat z minulého týdne dalekosáhlé změny v organizaci tajných služeb, oznámil vicepremiér Nurettin Canikli. Zřízení speciálních soudů pro pučisty se podle ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga nechystá, procesy se stovkami podezřelých budou vést obecné soudy nejspíše v Ankaře. Zatýkání lidí podezřelých z napojení na organizátory převratu bude zřejmě dál pokračovat.

Reorganizace tajné služby MÍT je podle vicepremiéra potřebná zejména proto, že před pokusem o převrat neměla dostatečné informace. O selhání rozvědky hovořil ve čtvrtek i prezident Recep Tayyip Erdogan, který tvrdí, že se během událostí z 15. července pokoušel neúspěšně dovolat šéfovi MÍT Hakanu Fidanovi, ten ale na jeho telefonáty nereagoval.

Kvůli puči skončilo během uplynulého týdne ve vazbě na 10 400 lidí, na tisíce se počítá i množství zatčených. Vzhledem k výjimečnému stavu, který v zemi začal platit ve čtvrtek, je nyní úřady mohou bez obvinění zadržovat nikoli jeden až dva dny jako za normálních okolností, ale až týden.

Čistky v Turecku budou pokračovat (zdroj: ČT24)

Nejde o hon na čarodějnice, ujišťuje ministr

Podle ministra Bozdaga se prý není třeba obávat, že by v Turecku probíhal „hon na čarodějnice“ a že by turecké orgány pronásledovaly nevinné. „Každý může takové obavy mít. I já je mám… ale ten proces skončí tak, že se rozliší vinní od nevinných,“ zdůraznil v rozhovoru pro stanici CNN Türk.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert naopak vyjádřil znepokojení nad zprávami, že zatčení kvůli převratu musí v Turecku čelit špatnému zacházení. „Pokud vidíte v televizi či na fotografiích obviněné se zjevnými stopami fyzického násilí, vyplývají z toho znepokojující otázky,“ řekl mluvčí.

Podle premiéra Binaliho Yildirima budou turecké úřady dál pokračovat v čistkách a zatýkání, aby se tak zabránilo stále existujícímu riziku, že se někdo o převrat pokusí znovu. Podle posledních údajů agentury Anadolu zatím kvůli puči přišlo o práci přes 44 tisíc státních zaměstnanců.