Turecko týden po otřesu: 10 tisíc lidí ve vazbě, 15. červenec jako Den mučedníků

Turci si budou 15. červenec, tedy den, kdy část armády zahájila neúspěšný pokus o státní převrat, napříště připomínat jako Den mučedníků. Prezident Recep Tayyip Erdogan v době po povstání také poskytl první větší rozhovor zahraničnímu médiu. Mimo jiné řekl, že ve vazbě už za necelý týden skončilo přes 10 tisíc lidí.

„Nadcházející generace nikdy nezapomenou hrdiny boje za demokracii,“ uvedl Erdogan, podle kterého při zmařeném pokusu o puč zahynulo 246 lidí. Do bilance však nezapočítal mrtvé na straně pučistů. Zranění utrpělo 2185 lidí, převážně civilistů.

Podle tureckého prezidenta je důležité se nadále bránit proti „nejzáludnějšímu a nejpodlejšímu pokusu o puč v dějinách tureckého lidu“. Turky proto vyzval, aby dál drželi „demokratické hlídky“. V ulicích a na náměstích mají občané země podle Erdogana demonstrovat do té doby, „než naše země tuto těžkou fázi zcela překoná“.

Prezident připustil změnu ústavy

Hlava státu nyní v rozhovoru pro Reuters připustila, že pokud parlamentní strany najdou shodu, může dojít „k omezeným změnám v turecké ústavě“. Případnému prodloužení výjimečného stavu i po prvních třech měsících podle něj nestojí nic v cestě. V souvislosti se zmařeným pokusem o puč z minulého týdne podle prezidenta ve vazbě skončilo již 10 400 lidí. Dalších 4060 policie zatkla, a to včetně 103 armádních generálů.

Recep Tayyip Erdogan odpovídá novinářům agentury Reuters
Zdroj: Reuters

Prezident v rozhovoru přiznal, že před pokusem o puč selhaly tajné služby. Armádu, kterou výrazně postihly vládní čistky, Ankara podle něj urychleně doplní „novou krví“. Pokus o nový puč se totiž nedá vyloučit, nebude ale snadné jej zahájit, neboť úřady jsou nyní „více ve střehu“.

Počet obětí pokusu o převrat z minulého týdne podle Erdogana stoupl na 246. Do bilance nezapočítal mrtvé na straně pučistů. Dosavadní bilance hovořila o 232 mrtvých, mezi nimiž je přes dvě stě civilistů. Počet zraněných je 2185, uvedl prezident.

Hnutí duchovního Fethullaha Gülena, kterého Erdogan označuje za strůjce neúspěšného převratu, prý bude Turecko považovat za „další separatistickou teroristickou organizaci“. Gülen, který dlouhodobě žije v USA, jakýkoli podíl na zmařeném puči odmítl a naznačil, že jej mohl zinscenovat sám turecký prezident, aby si upevnil moc v zemi.

Shromáždění na Bosporském mostě v istanbulu
Zdroj: Reuters

Lidé s tureckými vlajkami už od povstání pravidelně každou noc vycházejí do ulic k demonstraci podpory prezidenta. Ani ve čtvrtek večer neudělali výjimku a sešli se zejména na mostu přes Bosporský průliv, který spojuje asijskou a evropskou část největšího tureckého města.

Most přes Bospor se stal v noci z minulého pátku na sobotu jedním z míst nejkrvavějších střetů vojáků s civilisty. Pučisté most jako jednu z hlavních komunikací v Istanbulu na počátku pokusu o převrat obsadili, mimo jiné pomocí tanků.