Francie pošle do Iráku dělostřelecké zbraně, oznámil Hollande

Francie dodá Iráku dělostřelecké zbraně, aby podpořila Bagdád v boji proti takzvanému Islámskému státu (IS). Oznámil to francouzský prezident Francois Hollande. Současně vyloučil nasazení francouzských pozemních jednotek v zemi.

„Válka proti terorismu neprobíhá jen tady, ale i v zahraničí v Sýrii a v Iráku. Už před atentáty v Nice jsem oznámil, že podpoříme iráckou vládu. Dnes ráno na bezpečnostní radě jsem v rámci koalice proti samozvanému Islámskému státu učinil rozhodnutí dát irácké armádě dělostřelectvo, a to od příštího měsíce,“ řekl prezident po jednání bezpečnostní rady v Elysejském paláci.

Po útoku v Nice v minulém týdnu s 84 mrtvými dala Francie najevo, že posílí boj proti IS. Samo teroristické hnutí se sice k tomuto útoku přihlásilo, vyšetřovatelé nicméně dosud nemají důkazy svědčící o přímém spojení mezi IS a zradikalizovaným Tunisanem, který na promenádě v Nice najel nákladním autem do davu.

Hollande ujistil, že ministr vnitra Bernard Cazeneuve má jeho důvěru, ačkoliv mu některé strany, zejména Národní fronta a komunisté, vyčítají nedostatečné zajištění oslav státního svátku 14. července v Nice. Prezident současně ujistil, že bude se vší otevřeností objasněna celá pravda o okolnostech atentátu.

Podle některých médií bylo v době útoku na promenádě pouze jedno policejní auto. Místní pořádková služba tak neměla dostatek času ani palebné síly, aby kamion zastavila, napsal deník Liberation.

Postupující vyšetřování ukazuje, že masakr v Nice byl dlouhodobě plánovaný (zdroj: ČT24)

To ale ministr vnitra zpochybnil. Podle něj list uváděl pouze místní městskou hlídku, která řídila dopravu. Hlavní komunikaci vedoucí na promenádu prý hlídalo šest příslušníků státní policie, kteří „jako první reagovali na jízdu kamionu“, řekl Cazeneuve s tím, že na stejném místě prý byla přítomna dvě vozidla státní policie.