Účet povstání: Zatýkání mezi vojáky i soudci. Výzva k vydání nenáviděného klerika

Armádní převrat byl potlačen, hlásí hlavní představitelé vlády v Turecku. Prezident Recep Tayyip Erdogan promluvil na veřejném shromáždění v Istanbulu a vyzval Spojené státy k vydání duchovního Fethullaha Gülena, kterého má vláda za strůjce pátečního pokusu o převrat. USA by podle něj měly známého klerika vydat, „pokud chtějí být opravdu strategickým partnerem“. Gülen patří mezi prominentí islámské kleriky a žije v zámořském exilu. Jakékoliv spojení s tureckým povstáním na dálku odmítl.

Mezitím vládní vojska postupně stabilizovala situaci v Istanbulu a Ankaře - hlavním dějištěm dramatického pokusu o převrat. Vedení země přitom slíbilo tvrdé zúčtování s představiteli povstání. Probíhají rozsáhlá zatýkání v armádě i mezi soudci, kde proběhla vlna hromadných vyhazovů

Podle turecké agentury Anadolu a stanice NTV se hromadné zbavování postů týká 2750 soudců. Rozhodl o tom vrchní soudcovský orgán, když údajně jednal o disciplinárních krocích vůči lidem spojeným s iniciátory povstání. Úřad tureckého nejvyššího prokurátora v Ankaře se rozhodl vzít do vazby 140 členů Nejvyššího soudu a 48 členů Rady státu. Zatčen byl také místopředseda Ústavního soudu Alparslan Altan.

Ostré boje ve městě ale dlouho pokračovaly například u sídla generálního štábu v Ankaře - aktuálně povstalci prý žádají o jednání a chtějí se vzdát. Akce si dle úřadů vyžádala 265 obětí, z toho několik desítek na straně povstalců.

On-line přenos

Převrat v Turecku

  • 20:30

    SHRNUTÍ SOBOTNÍHO DĚNÍ:

    Turecký premiér Binali Yildirim prohlásil páteční pokus o puč za zmařený a slíbil tvrdou odplatu všem povstalcům.

    Prezidentský úřad vyčíslil počet obětí na 265, z nichž 161 osob činí civilisté a 104 povstalci.

    Téměř 3000 členů armády včetně vysoce postavených generálů bylo zatčeno. Podobné počty soudců po celé zemi přišly o své místo.

    Politické strany v národním parlamentu pokus o převrat shodně odsoudily.

    Řecko informovalo o příletu osmi mužů v turecké armádní helikoptéře, kteří v zemi žádají o azyl. Turecko očekává, že budou vydáni zpět.

    Turecko uzavřelo provoz na letecké základně Incirlik, kterou Američané využívají jako zázemí pro nálety proti islamistům.

    Mezi odpůrci vlády se začíná spekulovat o tom, že celá akce byla zinscenována samotným Erdoganem - kvůli potlačení opozice a utužení moci v zemi.

  • 19:47
    Vykřičník

    Podle tureckého prezidenta bylo Gülenovo hnutí "nádorem uvnitř armády". Nyní už je ale čistá, prohlásil Erdogan.

    Erdogan vystoupil před lidi
    Zdroj: ČT24
  • 19:45
    Vykřičník

    Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan promluvil živě k lidem, vyzval Spojené státy americké k vydání Fethullaha Gülena, pokud je skutečně strategickým spojencem. "Vnější síly v zahraničí chtějí obrátit tento národ proti jeho ozbrojeným silám," prohlásil turecký prezident.

V souvislosti s povstáním bylo po celé zemi zadrženo přes 2800 členů armády. Někteří ze zadržených vyšetřovatelům řekli, že o účasti v pokusu o puč nic netušili. Velitelé jim prý řekli, že jde o vojenské cvičení. Účastníci revolty jsou ale také terčem nejrůznějších odvetných akcí přímo na ulicích. Násilí vůči rebelům, kteří se vzdali, bylo odpoledne hlášeno například z Bosporského mostu.

„Pučisté budou čelit spravedlnosti, kterou si zaslouží,“ dodal Yildirim v prvním veřejném vystoupení po vyhrocené noci v Ankaře. Situace je podle něj „plně pod kontrolou“ a moc v armádě drží loajální představitelé. Yildirim  na odpoledne svolal mimořádnou parlamentní schůzi. Organizátoři převratu podle něj nejsou vojáci, ale „teroristé, kteří zaútočili na parlament“.

Policejní vozidlo na istanbulském náměstí Taksim
Zdroj: Kemal Aslan/Reuters

Bosporský most, který pučisté v noci obsadili, byl krátce po poledni plně zprůjezdněn a doprava se vrací do normálu. Tamní průliv byl také znovu otevřen pro lodní dopravu. V moci provládních vojsk už je také drtivá většina tanků, které povstalci využili.

Uzavřen provoz na základně Incirlik - zázemí koaličních náletů na IS

Turecko odpoledne uzavřelo provoz na důležité letecké základně Incirlik, stejně jako vzdušný prostor pro vojenská letadla. Mimořádné opatření bude prý platit, dokud „nebude situace v oblasti plně pod kontrolou,“ dodaly armádní zdroje. Spojené státy využívají základnu pro své bombardéry, které ničí cíle islamistů na Blízkém východě. Operace proti IS se podle Pentagonu přizpůsobují, aby byl dopad této situace co nejmenší. 

Ačkoliv vedení země shodně mluví o tom, že situaci v Turecku mají pod kontrolou, na některých místech jsou stále hlášeny ozbrojené revolty. Agentura Reuters uvádí, že „protivládní skupina“ obsadila fregatu na námořní základně Gulcuk a zajala rukojmí. Zprávu ale jiné zdroje zatím nepotvrdily.

Pokus o převzetí moci si dosud vyžádal přinejmenším 161 mrtvých a 1440 zraněných, řekl novinářům premiér. Přesné počty se však dle různých zdrojů liší. V hlavním městě Ankaře bylo hospitalizováno 800 lidí, v Istanbulu další dvě stovky.

Prezident vyzval obyvatelstvo, aby zůstalo v ulicích, dokud se situace nestabilizuje. Z některých míst Turecka jsou byly ještě ráno hlášeny přestřelky, Istanbul je ale již podle všeho cele pod kontrolou vlády a situace v zemi se uklidňuje.

Erdogan také prostřednictvím Twitteru vyzval své příznivce, aby i v sobotu večer vyšli do ulic. „Dnes večer tam musíme být. Nový pokus o puč by mohl nastat kdykoliv,“ vzkázala hlava státu. Později začala na turecká čísla chodit zpráva s textem: „Zveme turecký lid na náměstí, aby se přihlásil k demokracii a vůli národa. Turecká republika. 

Pokusu o státní převrat se podle tureckého generálního štábu měli zúčastnit hlavně členové armádního letectva a četnictva. Zástupce vedení vládní strany AKP vyjádřil možnost, že kabinet obnoví trest smrti pro ty, kteří se povstání přímo zúčastnili.

Turecká média začínají ve větší míře zmiňovat dva muže jakožto možné organizátory povstání. Jedním z nich je bývalý velitel tureckých vzdušných sil, generál Akin Ötzürk. Z aktivní služby odešel v srpnu 2015, nicméně dále působil ve Vrchní vojenské radě. Policie ho během odpoledne již zatkla. Druhou zmiňovanou osobou je generál-poručík Metin Iyidil, velitel výcvikových jednotek pozemních sil. Osm armádních členů už během soboty uprchlo v helikoptéře do Řecka, kde žádají o azyl.

Ačkoliv většina ozbrojených akcí je podle úřadů odražena, dopoledne se stále bojovalo o budovu generálního štábu v Ankaře. Po obklíčení však povstaci podle agentury Anadolu požádali o vyjednávání. Budovu už dříve opustilo asi 200 neozbrojených účastníků převratu. 

  • Pokus části armády převzít moc začal v pátek večer uzavřením dvou důležitých mostů v Istanbulu, přelety stíhaček přes metropoli Ankaru a obsazením důležitých médií včetně státní televize.
  • Představitelé povstání uvedli, že přebírají moc „kvůli rostoucí autokratičnosti současného režimu, narušení vlády sekulárního práva a kvůli zvýšené hrozbě terorismu“. V zemi se chystali zavést novou ústavu.
  • Do ulic navzdory varování armády vyrazily davy podporovatelů i odpůrců povstání. Ochromen byl provoz hlavního istanbulského letiště, bomby dopadaly například na budovu parlamentu v Ankaře.
  • O několik hodin později prezident Erdogan dorazil na Atatürkovo letiště mezi své příznivce a prohlásil pokus o převrat za zmařený. Slíbil rozsáhlé zatýkání, mstu všem povstalcům a také „konec éry, kdy byla armáda státem ve státě“.
  • Během bojů zemřelo dle vládních údajů nejméně 208 lidí, z toho několik desítek na straně povstalců. Zraněných osob je zhruba 1440, po celé zemi dosud bylo zatčeno kolem 7500 lidí, z velké části členů armády či soudů.
  • Erdogan před shromážděným davem vyzval USA k vydání duchovního Fethullaha Gülena, který žije od roku 1999 v Pensylvánii jako exulant. Turecká vláda ho má za hlavního strůjce povstání, Gülen ale spojitost s událostmi v Turecku ostře odmítl. Vláda v pondělí oznámila, že vlastní důkazy o zodpovědnosti za povstání.

Vláda ukazuje na exilového klerika Gülena

Turecká vláda obvinila z vyvolání povstání islámského kněze žijícího v exilu Fethullaha Gülena. Premiér Yildirim prohlásil, že každá země, která se za Gulena postaví, bude považována za nepřítele Turecka. 

Fethullah Gülen
Zdroj: ČTK/AP/Selahattin Sevi

„Za posledních 50 let jsem zažil několik vojenských převratů a pokládám za krajně urážlivé, že jsem obviňován, že bych s tímto pokusem mohl mít cokoli společného. Kategoricky tato obvinění odmítám,“ uvedl 75letý Gülen v prohlášení. „Co nejostřeji pokus o vojenský převrat v Turecku odsuzuji,“ dodal. 

Prezident: Zrádci zaplatí vysokou cenu

Erdogan před istanbulským letištěm slíbil davu svých příznivců, že povstalci budou přísně potrestáni. „Za zradu Turecka zaplatí vysokou cenu,“ uvedl s tím, že s nimi chce nakládat stejně jako s teroristy. „Zbraně lidu namířili proti lidem,“ dodal. 

Vojáci, není možné akceptovat, když míříte svými zbraněmi na lidi. Na vaši matku, na vašeho otce, na vaše bratry a sestry. Ty zbraně vám dal lid této země. Pokud je proti němu použijete, zaplatíte velkou cenu.
Recep Tayyip Erdogan
turecký prezident

Zatím se vládě věrným silám podařilo zadržet necelých 3000 rebelů včetně vysoce postavených armádních činitelů. Zatýkání vzbouřených vojáků probíhalo po celém Turecku. Pět generálů a 29 plukovníků bylo na příkaz ministra vnitra sesazeno.

Společnost Turkish Airlines oznámila, že na Atatürkově letišti v Istanbulu obnovila provoz a začala odbavovat lety. Vzdušný prostor nad Marmarským regionem, v němž leží i Istanbul,  však měl být dlouhou dobu pro civilní letadla uzavřený a jeho otevření plánovaly úřady až kolem 20. hodiny SELČ.

  • Letouny shodily bomby na pučisty před prezidentským palácem.
  •  Kancelář tureckého premiéra v budově parlamentu po nočním ostřelování.