Francie doplácí na vlastní velkorysost a korektnost, soudí analytik Eichler

Francie nyní doplácí na přílišnou velkorysost vůči přistěhovalcům, soudí bezpečnostní analytik Jan Eichler v reakci na útok v Nice. Ruku v ruce s tím prý nedochází k potřebné integraci. Mladí lidé z přeplněných panelákových měst mají problémy v přístupu ke kvalitnímu vzdělání i zaměstnání. „To samozřejmě neomlouvá žádný teroristický čin, ale může tím jejich pozadí trochu vysvětlit,“ tvrdí analytik.

Za čtvrtečním útokem během oslav francouzského státního svátku stál jednatřicetiletý Mohamed Lahouaiej Bouhlel. Muž narozený v Tunisku získal v roce 2009 povolení k pobytu ve Francii a žil v severní čtvrti Nice. Region získal nechvalnou pověst kvůli koncentraci radikálních muslimů. „Je to z Tuniska poměrně blízko, jihofrancouzské pobřeží navíc představuje pro Severoafričany stále příjemné klima,“ soudí Eichler.

Podobné líhně radikálního islámu ale rostou v dalších městech západní Evropy, ať už jde o bruselský Molenbeek nebo severopařížské Saint-Denis. „Právě tomu se říká jakýsi Molenbeek nad Seinou… K podobným hrůzným činům vede mladé lidi to, že žijí v přeplněných panelákových předměstích a v dlouhodobé sociální frustraci,“ dodává Eichler.

Francouzi byli až příliš velkorysí, soudí Eichler (zdroj: ČT24)

Francie se podle něj zřejmě stala obětí politické korektnosti a opatrného našlapování kolem sociálních problémů. „Francouzi si uvědomují, že byli možná až příliš otevření. Mnozí i vysokoškolsky vzdělaní lidé vám řeknou, že se cítí jako cizinci ve vlastní zemi. A mnozí se obávají, že už je příliš pozdě.“

Je to válka slov. Po každém podobném činu zaznívají od politiků vzletná, neohrožená slova, ale těch konkrétních opatření je málo. Je to hlavně o neochotě.
Jan Eichler
Analytik, Ústav mezinárodních vztahů

Francie se brání uveřejňovat počty muslimských přistěhovalců, podle odhadů ale může jít až o 8 milionů lidí. Právě tendence zavírat před problémem oči byla podle Eichlera vlastní levicovým i pravicovým vládám v zemi. Francouzi si podle něj imigraci nechali přerůst přes hlavu.

Největší teroristické útoky na Francii za poslední rok
Zdroj: AFP/ČT24

„Bohužel je politická korektnost v jistém smyslu spojencem terorismu… Je v tom i typické pařížské pokrytectví. Já dělám rozdíl mezi Francouzi a Pařížany. V tomto smyslu jde o mnohem markantnější rozdíl než třeba mezi Prahou a zbytkem Česka. V Paříži se navíc hodně pěstují politické kalkuly – hlavně neříct něco, co by dotyčnému sebralo voliče. Každopádně to nahrává takovým politikům jako Marine Le Penová,“ dodává Eichler.

Průběh útoku v Nice
Zdroj: ČT24

Premiér Manuel Valls v podvečer připustil, že útočník byl zřejmě „tak či onak“ napojen na radikální islamistické kruhy. Přesná spojitost ale známa zatím není. Podle vyšetřovatelů se muž mohl radikální ideologií pouze inspirovat a jednat na vlastní pěst.

Sousedé o něm mluví jako o podivínovi a samotáři, který se utápěl v depresi od chvíle, kdy ho opustila žena. Živil se jako řidič a dostal se několikrát do křížku se zákonem – kradl a měl sklony k násilí. Na seznamu podezřelých teroristů prý ale nebyl. „Je to typický potomek přistěhovalců, který nerespektuje pravidla francouzského života. Sousedům neodpovídal na pozdravy, stranil se, byl nepříjemný. Ale to ještě nevedlo k tomu, aby se někdo dovtípil, že je to budoucí terorista,“ dodal analytik.

  • Jan Eichler je výzkumný pracovník Ústavu mezinárodních vztahů, kde se zabývá bezpečností i vývojem evropské obrany z pohledu Francie. Působí také na Fakultě mezinárodních vztahů na VŠE a spolupracuje s univerzitou Sorbonna. 
  • Ve čtvrtek kolem 23. hodiny vjel útočník kamionem do davu lidí, kteří na Anglické promenádě v Nice sledovali ohňostroj u příležitosti výročí pádu Bastily. Útok nepřežilo 84 lidí, 50 dalších je ve vážném stavu. Zraněno bylo celkem 202 lidí. Mezi mrtvými je 10 dětí.
  • Podle dostupných informací byl při incidentu lehce zraněn také jeden Čech.
  • Útočil 31letý obyvatel Nice narozený v Tunisku. Jde o Mohameda Lahouaieje Bouhlela. Policie jej vedla ve svých záznamech v souvislosti s loupežemi a násilnostmi. V hledáčku tajných služeb kvůli podezření z terorismu nebyl.
  • Podle známých nevykazoval nikdy známky fanatismu, očima expertů ale mohlo k radikalizaci dojít velmi rychle. Jeho blízcí poukazovali na psychické problémy Bouhlela.
  • Pachatel během zběsilé jízdy po promenádě (podle médií urazil až dva kilometry) zároveň střílel do prchajících lidí. Policie jej následně zastřelila.
  • K útoku se v sobotu přihlásilo hnutí Islámský stát. Možné napojení na teroristy ale policie stále prošetřuje. Dosud zadržela sedm lidí. Výjimečný stav v zemi bude zřejmě prodloužen až do konce října. Francie také vyhlásila tři dny smutku.