Palba v Jižním Súdánu utichla, viceprezident se i s milicemi stáhl z metropole

Situace v Jižním Súdánu je klidnější (zdroj: ČT24)

Jihosúdánský viceprezident Riek Machar se podle posledních zpráv stáhl se svými jednotkami z hlavního města Juby, aby se vyhnul dalšímu násilí. Za pět dnů přišly o život na tři stovky lidí. Organizace OSN vyzvala znepřátelené strany k dodržování příměří a trvá na tom, aby jí byly umožněny dodávky humanitární pomoci.

Pětidenní boje si podle dosavadních zpráv vyžádaly bezmála tři sta mrtvých, podle OSN bude ale skutečné číslo obětí mnohem vyšší. Organizace od začátku nepokojů volá po zbraňovém embargu.

Podle humanitárních pracovníků přibývá lidí, kteří hladoví. „Naléhám na všechny, aby složili zbraně a respektovali příměří schválení prezidentem i viceprezidentem. Musíme najít politické řešení situace v Jižním Súdánu a další kroky podnikat v míru - pro dobro místních lidí,“ konstatovala speciální zmocněnkyně pro Jižní Súdán Ellen Margrethová.

Jihosúdánští uprchlíci v Jubě
Zdroj: Reuters/Stringer

Klid zbraní sice platí od pondělí, v hlavním městě se ale i poté ozývala střelba. K uklidnění situace nabádají i šéfové znepřátelených frakcí. Zatímco viceprezident odjel z metropole Juby, prezident Salva Kiir zase omilostnil vojáky bojující na straně svého soupeře. „Ti, co se skrývají, by se měli vrátit na své pozice a do svých domovů. Tak to ustanovuje nařízení.“

Jižní Súdán se osamostatnil před pěti lety, za dobu své existence se ale stále nevymanil z etnických konfliktů.

Etnické skupiny v Jižním Súdánu
Zdroj: BBC