Čtyři miliony Britů chtěly nové referendum, vláda řekla důrazné „NE“

Britská vláda odmítla petici, ve které žádaly víc než čtyři miliony lidí nové hlasování o setrvání v Evropské unii. Pro brexit se na konci června vyslovilo 52 procent voličů. Signatáři petice chtěli zavést pravidlo, že pokud pro setrvání v EU či pro odchod hlasuje méně než 60 procent lidí při účasti nižší než 75 procent, měl by proběhnout nový plebiscit. Opoziční labouristy čeká kvůli brexitu souboj o post šéfa strany.

Pod petici za nové referendum se podepsalo celkem 4,1 milionu lidí, což je nejvíc od spuštění procesu v roce 2011. Ministerstvo zahraničí ale žádost signatářů odmítlo s tím, že v plebiscitu se vyjádřilo 33 milionů lidí, jejichž názor je třeba respektovat.

„Premiér (David Cameron) a vláda jsou si vědomi toho, že toto bylo výjimečné generační hlasování, a jak řekl premiér, rozhodnutí musí být respektováno,“ uvedlo ministerstvo s tím, že zákony žádné omezení pro minimální účast v referendu nebo pro jeho výsledek nestanovují.

Obvyklé je, že pokud petici na internetových stránkách britského parlamentu podepíše více než 100 tisíc lidí, petiční výbor je toho názoru, že by se záležitost měla v parlamentu řešit. Z petice přitom muselo být odstraněno 77 tisíc podpisů. Hackeři se přiznali, že jich připojili tisíce.

„Nyní se musíme připravit na proces výstupu z EU a vláda je odhodlána pro britský lid dosáhnout během vyjednávání toho nejlepšího možného výsledku,“ zdůraznilo ministerstvo.

„Cameron v parlamentním prohlášení uvedl, že referendum bylo jedním z největších projevů demokracie v britských dějinách,“ připomněl spolupracovník ČRo Milan Kocourek. S rozhodnutím vlády je podle něj třeba se smířit.

Protesty proti brexitu ale neutichají, v sobotu se mají sejít odpůrci výsledku referenda u Buckinghamského paláce.

Britská vláda nyní musí aktivovat článek 50 Lisabonské smlouvy, čímž se spustí zhruba dvouletý proces vyjednávání podmínek nových vztahů, poté by Británie měla EU opustit. Končící šéf kabinetu David Cameron chce tento krok nechat až na svém nástupci.

O premiérský post se utkají Theresa Mayová a Andrea Leadsomová. Ty už prohlásily, že výsledek referenda byl jasný a nesmí být zpochybňován, neshodují se ale na časovém harmonogramu. Zatímco Leadsomová je pro co nejrychlejší zahájení výstupových rozhovorů s Bruselem, Mayová s nimi chce začít až příští rok.

Corbyna čeká obhajoba postu šéfa labouristů

Předseda britských labouristů Jeremy Corbyn bude muset obhajovat post šéfa strany. Někdejší labouristická stínová ministryně obchodu Angela Eagleová oznámila, že ho v pondělí oficiálně vyzve na souboj.

Corbyn je kritizován za nedostatečnou podporu britského členství v Unii během kampaně před referendem. Už na konci června mu v nezávazném hlasování vyslovilo nedůvěru přes 80 procent poslanců jeho strany, odejít ale odmítá.

Případný Corbynův vyzyvatel musí získat podporu nejméně 20 procent labouristických poslanců. Pokud tuto podmínku Eagleová splní, bude následovat vnitrostranické hlasování, které o novém předsedovi rozhodne.