Byl jsem vám k smíchu, teď už se nesmějete, řekl Farage europoslancům

Velká Británie nebude jedinou zemí, která vystoupí z Evropské unie, prohlásil na mimořádné schůzi Evropského parlamentu lídr protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage.

V projevu, který provázely časté projevy nesouhlasu poslanců proevropských frakcí, také vyzval k uzavření rozumné bezcelní dohody mezi EU a Británií, v opačném případě podle něj budou ztráty Evropy větší než britské.

„Legrace, ne? Když jsem sem před sedmnácti lety přišel a říkal, že povedu kampaň za britský odchod z EU, smáli jste se mi. Musím říct, že teď už se nesmějete,“ poznamenal Farage za hlasitých projevů nesouhlasu z europoslaneckých lavic. Euroskeptičtí členové europarlamentu jeho slova naopak několikrát odměnili potleskem.

„Jakožto politický projekt jste v úpadku, vaše měna upadá, podívejte se na Středomoří a Řecko. Ale největší problém, jaký máte, a hlavní důvod, proč Británie odešla, je, že neříkáte skutečnou pravdu Britům ani ostatním lidem v Evropě,“ řekl Farage s tím, že „obyčejní, malí lidé“ odmítli „velkou politiku“, aby „získali svou zemi zpět“.

O vystoupení Británie z EU a další podobě vzájemných vztahů země s blokem sedmadvaceti evropských států ale Farage vyjednávat nebude. Dvouletá jednání musí spustit britská vláda podle článku 50 Lisabonské smlouvy. Podle Farage by to nemělo trvat příliš dlouho.

Europoslancům Farage řekl, že sami sobě lžou, neboť evropský politický projekt nefunguje. A připomněl ekonomické potíže jižních členů eurozóny či migrační krizi.

Jean-Claude Juncker se zdraví s Nigelem Faragem
Zdroj: Reuters

Proč jste tady? Namítal Juncker k Farageovi

Útočnou poznámku si ve svém projevu neodpustil i předseda Evropské komise Jean Claude Juncker. „A mimochodem, jsem překvapen, že tady jste,“ pronesl směrem k Faragovi. „Britové volili pro brexit, tak proč tady jste,“ dodal za pobavené reakce ostatních poslanců, ale i samotného Farage.

Právě Farage se v kampani před referendem stal jednou z hlavních tváří zastánců vystoupení z EU. Nepřipojil se však k Borisi Johnsonovi či Michaelu Govovi v rámci hnutí „Vote Leave“, ale vedl separátní kampaň.

Ihned po oznámení výsledků vyvolal vášně, kdy v pátečním vysílání BBC označil jeden z hojně hlásaných argumentů tábora pro brexit - možnost ušetřit týdně 350 milionů liber pro britské zdravotnictví - za omyl a věc, kterou nemůže zaručit. „Nemohu a nikdy jsem to netvrdil, byl to jeden z omylů kampaně Vote Leave,“ řekl.