Skotská premiérka zvažuje pokus o veto brexitu

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová uvedla, že by se tamní parlament mohl pokusit zablokovat legislativu pro spuštění procesu odchodu Británie z EU. Jde o reakci na výsledek čtvrtečního plebiscitu, kde většina 52 procent Britů rozhodla o opuštění Unie - Skotové přitom hlasovali většinou 62 procent pro setrvání. Podle odborníků je ale velmi nepravděpodobné, že by „revolta“ vůči Westminsteru měla šanci na úspěch.

Sturgeonová už v sobotu prohlásila, že otázka druhého referenda o nezávislosti Skotska je na stole a vláda připravuje právní kroky, které by ho umožnily. „Mým úkolem jako premiérky nyní bude pracovat na co nejlepší ochraně skotských zájmů a na tom, jak zabránit tomu, abychom byli proti naší vůli vyřazeni z EU se všemi ničivými a bolestnými dopady, které to budou provázet,“ řekla Sturgeonová v televizním diskusním pořadu Andrewa Marra. Se zástupci bruselských institucí se chce sejít už během následujících dní. 

Skotsko uspořádalo referendum o nezávislosti v roce 2014. Samostatnost tehdy odmítlo 55 procent voličů. Mnozí Skotové hlasovali ve prospěch setrvání ve Spojeném království z obavy, že po odtržení by se mohli ocitnout mimo Evropskou unii. O to větším zklamáním pro ně byl výsledek čtvrtečního referenda.

V jiném pořadu BBC Sturgeonová později na otázku moderátora, zda by uvažovala o tom vyzvat skotský parlament k zablokování legislativy nutné pro realizaci odchodu Británie z EU, odpověděla, že „samozřejmě ano“. „Pokud by to skotský parlament posuzoval na základě toho, co je správné pro Skotsko, pak by možnost říci, že nebudeme hlasovat pro něco, co je v rozporu se skotskými zájmy, byla samozřejmě na stole,“ řekla Sturgeonová.

Ta Británie, od níž se Skotsko v referendu před dvěma lety rozhodlo neodtrhnout, už po brexitu neexistuje.
Nicola Sturgeonová
skotská premiérka

 Konzervativní ministr zodpovědný za otázky Skotska David Mundell je ale k takovému kroku skeptický. „Musíme respektovat čtvrteční výsledek, jakkoliv se nám nemusí líbit. Byl to hlas celého obyvatelstva napříč Spojeným královstvím,“ řekl Mundell s tím, že v možnost skotského zablokování brexitu příliš nevěří.

  • Realizaci brexitu na základě referenda musí posvětit britský parlament, jelikož ale Londýn předal některé pravomoci i samosprávám ve Skotsku, Walesu a Severním Irsku, musí k této věci zaujmout stanovisko i parlamenty v těchto autonomních regionech.

Se zástupci bruselských institucí se chce Sturgeonová sejít během následujících dní, stejně jako se má uskutečnit její schůzka s diplomaty členských států EU, kteří zastupují své země přímo ve Skotsku. Těm se Sturgeonová chystá sdělit, že jejich občané budou i nadále ve Skotsku vítáni. „Budeme poctěni, pokud si lidé z jiných zemí Unie zvolí Skotsko za svůj domov. Tak jako tomu bylo dosud,“ dodala šéfka Skotské národní strany. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Nezávislost Skotska momentálně podporuje téměř 60 procent voličů

Pro samostatnost Skotska je aktuálně 59 procent Skotů. Vyplývá to z průzkumu, který byl proveden po čtvrtečním referendu o členství Británie v Evropské unii, v němž zvítězil brexit. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na skotský list The Sunday Post. Podle průzkumu publikovaného britským listem The Sunday Times si samostatnost Skotska přeje 52 procent skotských voličů.

The Sunday Post výsledek zveřejnil na svém twitterovém účtu, aniž uvedl další podrobnosti. List The Sunday Times otiskl výsledek průzkumu společnosti Panelbase, v němž se vyjádřilo 620 lidí.

Výsledky průzkumu odpovídají náladám ve skotské společnosti. To číslo (stoupenců nezávislosti) by mohlo být klidně vyšší.
Katarína Sedláčková
zpravodajka ČT

Skotští voliči v referendu o členství Británie v EU jasně podpořili setrvání země v Unii poměrem 62 ku 38 procentům hlasů. Odpůrci brexitu měli navrch ve všech skotských volebních okrscích.

Celkově si ale britští voliči odhlasovali odchod z EU poměrem 52 ku 48 procentům hlasů.

Zpravodajka ČT o skotském zklamání z výsledku referenda (zdroj: ČT24)

 Proti uspořádání druhého skotského referenda se opakovaně vyslovili místní představitelé Konzervativní strany, zatímco v případě labouristů se dřívější odmítavé postoje začínají měnit v opatrnější a spíš vyčkávající stanoviska. Podle vyjádření Kezie Dugdaleové, předsedkyně skotských labouristů, je strana připravena podpořit „nejlepší věc v zájmu Skotska a jeho pracujících“.

Vydáno pod