Co se stalo, nelze odčinit. Britský eurokomisař Hill končí

Kvůli výsledku referenda ohlásil rezignaci britský eurokomisař pro finanční stabilitu, služby a kapitálovou unii Jonathan Hill, který v kampani před hlasováním vystupoval proti brexitu. Většina Britů si ale přála odchod země z Unie. „Co se stalo, nelze odčinit,“ prohlásil končící eurokomisař.

Pro brexit se ve čtvrtek vyslovilo celkem 51,9 procenta hlasujících - nejvíce byli zastoupeni starší lidé nad 55 let z venkovských oblastí Anglie a Walesu. Proti bylo 48,1 procenta voličů, většinou mladých a vzdělaných Britů.  

Lord Hill je zkušený politik, jehož hluboce respektuji a chci mu upřímně poděkovat za jeho loajální a profesionální práci v týmu.
Jean-Claude Juncker

„Ve světle výsledku referenda je správné, abych odstoupil,“ prohlásil Hill, kterému v roce 2014 předal finanční portfolio šéf Evropské komise Jean Claude-Juncker.

Řada médií to tehdy vnímala jako Junckerovu „nabídku smíru“ britskému premiérovi, který se snažil zablokovat volbu někdejšího předsedy lucemburské vlády do čela komise. Končící eurokomisař nyní vyjádřil vděčnost, že mohl přispět k podpoře růstu a zaměstnanosti v Evropě.

„Přes veškerou frustraci bylo naše členství (v EU) dobré pro naši pozici ve světě a naši ekonomiku. Co se stalo, ale nelze vzít zpět a teď musíme zapracovat na novém vztahu s Evropou,“ konstatoval Hill.

Svého portfolia se ujal jako někdo, kdo bojoval proti přijetí eura v Británii a kdo byl skeptický vůči Evropě. V kampani před referendem ale stál na straně těch, kteří si přáli setrvání země v Unii.

Pětapadesátiletý Hill je členem britské Konzervativní strany a působil také jako předseda Sněmovny lordů. Rezignaci oznámil jen den poté, co tak učinil i jeho blízký spojenec, premiér David Cameron.

Křeslo britského eurokomisaře převezme jeho lotyšský kolega a místopředseda Evropské komise pro euro Valdis Dombrovskis.

Každá členská země EU do komise vysílá jednoho svého zástupce. Británie je navzdory čtvrtečnímu referendu stále plnoprávným členem EU.