Strach versus nenávist. Tvrdý střet londýnských starostů před britským referendem

Velká debata BBC mezi odpůrci a stoupenci takzvaného brexitu se nesla v duchu střetu nového londýnského starosty Sediqa Khana a jeho předchůdce Borise Johnsona. Khan Johnsona obvinil z „Projektu nenávist“, který prý vede vůči imigrantům, zatímco Johnson prvního muslimského šéfa západního města osočoval ze strašení negativními ekonomickými důsledky možného odchodu. Podle Johnsona přinese brexit Britům nová pracovní místa, zastánci setrvání tvrdí opak.

Televize BBC přenášela debatu z londýnské haly Wembley Arena, kde ji sledovalo 12 500 diváků. Trojice zástupců každého z táborů debatovala o třech tematických okruzích: ekonomice, imigraci a roli Británie ve světě. O emoce přitom nebyla nouze.

Nový londýnský starosta, muslim pákistánského původu Khan, sklízel u diváků často velký potlesk. „Všichni odborníci se shodují, že jsme silnější, bezpečnější a máme se lépe v Unii,“ podotkl na úvod Khan, který stejně jako britský premiér upozornil, že případný brexit by byl nezvratný.

„Jsem hrdý na to, že volím spolupráci s Unií,“ prohlásil Khan. Připomněl, že evropský zatykač kupříkladu pomohl Británii k vydání jednoho z neúspěšných londýnských atentátníků z 21. července, který uprchl do Itálie. „Spravedlnost zařídila Evropská unie,“ zdůraznil.

Unie jako noční můra

Odpůrkyně svazku s Bruselem – labouristka Gisela Stuartová - naopak vyzvala Brity, aby se zamysleli, zda by znovu hlasovali pro vstup do EU, kdyby měli tuto možnost. Unii označila za „krásný sen, který se změnil v noční můru“, ale „vše může být jinak, pokud Britové opět převezmou kontrolu“.

Debata se točila kolem ekonomických témat. Britská ministryně životního prostředí Andrea Leadsomová konstatovala, že „EU znamená katastrofu pro obchod Britů se zbytkem světa“.

Šéfka skotských konzervativců Ruth Davidsonová prohlásila, že si uvědomuje, že „EU podnikatele frustruje, ale Unie poskytuje rovné podmínky pro všechny malé a střední podniky“. Kdyby došlo na brexit, přijdou daně a cla. Kampaň stoupenců brexitu podle ní nedokáže vysvětlit, co by se po odchodu stalo.

Brexit: Poslední střet argumentů před kamerami (zdroj: ČT24)

Také šéfka zastřešující organizace britských odborů TUC Frances O'Gradyová se zastávala současného stavu. Pracovníci si prý nemohou dovolit risk, který by představovalo vystoupení z EU – ze studií totiž vyplývá, že by na ně čekala horší práce, než mají nyní v Unii.

Bývalý londýnský starosta Johnson si naopak myslí, že „Německo by muselo být šílené, aby uvalilo nově cla“. Některé britské podniky zoufale chtějí pryč, podotkl a jmenoval společnost JCB. Johnson tvrdí, že na Brity čeká po brexitu větší bohatství a více pracovních míst. „EU je stroj na ničení pracovních míst,“ poznamenal exstarosta.

Společná měna podle něj ničí pracovní místa po celém kontinentě. Khan naopak vyzdvihoval, že eurozóna roste rychleji než britská nebo americká ekonomika. BBC k tomu podotýká, že tomu tak skutečně je, pokud jde o první čtvrtletí letošního roku.

Pokud jde o práva zaměstnanců, odborářka O'Gradyová varovala, že EU je jejich garantem a odpůrci Unie nemohou zaručit, že by byla dodržována i po odchodu. Ministryně životního prostředí Leadsomová to odmítá – Británie podle ní nepotřebuje nevolené byrokratické unijní lídry, aby rozhodovali o právech britských pracovníků.

Mluvilo se rovněž o dalším ožehavém tématu, kterým je migrace. Jeden z diváků se ptal, jak by se země vypořádala s odchodem lékařů a sestřiček z řad přistěhovalců. Johnson prohlásil, že „oslavuje imigranty a vše, co pro naši zemi udělali“. Exstarosta podporuje přísný australský systém, který žádá mimo jiné dobrou znalost angličtiny a vzdělání pro přijetí do země.

Labouristka Stuartová zase varovala, že nekontrolovaná imigrace způsobila, že velké společnosti neškolí dostatečně Brity a ti se pak nemohou uplatnit na pozicích, kde by jich bylo třeba. 

Starosta Khan pak k nelibosti některých diváků ocenil práci premiéra, který vyjednal některé ústupky v otázce migrace. Johnsona obvinil z vedení kampaně „Projekt nenávist“ namířené proti imigrantům.

Odpůrci svazku s Bruselem varovali Brity před vstupem Turecka do EU. „Děsíte lidi, šíříte lži,“ osočil je Khan. „Turecko nevstupuje do EU,“ podotkl.

Khan také zdůrazňoval, že Velká Británie je suverénní zemí, stejně jako Německo. „Brexitáři“ to ale vidí jinak. „Nepřijmu, že musíme vyměnit obchod za demokracii,“ konstatovala Stuartová. Demokracie podle ní v EU trpí. Británie se pouze stane méně významnou, jak se bude EU nadále rozšiřovat, míní.

Britský premiér David Cameron, který vede kampaň za setrvání v EU, v úterý prohlásil, že výsledek referenda bude velmi těsný, a varoval, že jde o nezvratné rozhodnutí, které ovlivní další generace. Tři aktuální průzkumy ukazují na převahu příznivců Británie v EU, ovšem pouze o pár procentních bodů. O osudu Británie může rozhodnout 46,5 milionu voličů.

Výhody setrvání a opuštění Unie
Zdroj: BBC/ČT24