Spojené státy straší britský odchod, jeho dopady by pocítily na vlastní kůži

Pokles americké ekonomiky, oslabení Západu, ale i možné vítězství Donalda Trumpa – Spojené státy mají obavy z negativních následků případného odchodu Británie z Evropské unie. Obě země mají tradičně privilegovaný vztah a jsou těsně ekonomicky propojené. Podle šéfa Bílého domu by byly v případě brexitu nutné nové obchodní smlouvy. Historické referendum proběhne už ve čtvrtek. Zřejmě půjde o zápas s těsným výsledkem.

Unie nesnižuje, ale naopak zvyšuje vliv Británie ve světě, uvedl americký prezident v dubnovém článku pro Daily Telegraph. Británie podle něj nedokáže účinně bojovat s teroristy a migrační krizí, pokud na to bude sama. „Cesta, kterou nyní zvolíte, bude mít dopad i na budoucnost dnešní generace Američanů,“ podotkl Obama.

Slabší hlas Británie v Evropě totiž může znamenat slabší hlas Spojených států na starém kontinentě. „(Pro vládu USA) jde víc o geopolitickou obavu – mít jednotnou západní frontu na Západě proti hráčům, jako jsou Rusko nebo Čína,“ konstatoval analytik z Petersonova institutu pro mezinárodní ekonomii Nicolas Veron.

Pentagon potřebuje silné NATO

Proti brexitu se staví nejen Bílý dům, ale i Pentagon, který se obává oslabení NATO. Británie, která dává z evropských členů na obranu nejvíce, je přitom silným zastáncem vazeb přes Atlantický oceán. „Pro NATO je výhodou silná Británie v Evropské unii, prosazující tam užší kooperaci s Aliancí a více transatlantické spolupráce, a Británie v NATO, kde tlačí na to samé,“ uvedl nedávno šéf Aliance Jens Stoltenberg.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg
Zdroj: Reuters

Obě země jsou propojené rovněž ekonomicky. Z každého dolaru, který Amerika ve světě investuje, skončí v Británii 12 centů. Pokud by došlo na brexit, bylo by potřeba dojednat s Ostrovy nové obchodní dohody. „Nestane se to v dohledné době, protože se soustředíme na vyjednávání s velkým blokem, EU, abychom dokončili obchodní dohodu,“ konstatoval Obama.

Nejistota zvýšila zájem o zlato

Spojené státy loni vyvezly do Spojeného království zboží za 56 miliard dolarů, investice jsou ale ještě desetkrát větší. Amerika považuje Británii za klíč k bráně od evropského volného trhu. Jakékoliv zemětřesení na Ostrovech tak může vyvolat tsunami u amerických břehů. „Britské rozhodnutí o odchodu z EU by mohlo mít vážné ekonomické dopady,“ varovala předsedkyně americké centrální banky Janet Yellenová.

Brexit by podle ní mohl nepříznivě ovlivnit vyhlídky americké ekonomiky. Kvůli tomu se zvýšil zájem o drahé kovy, které jsou považovány za bezpečné útočiště v dobách nejistoty a za uchovatele hodnoty.

Investoři včetně Warrena Buffeta říkají, že je v zájmu USA i Británie zachovat status quo, potvrzuje zpravodaj ČT Martin Řezníček. Banky jako J.P. Morgan už uvažují o případném přesunu poboček z Londýnské City do Frankfurtu nebo jiných evropských měst.

Pokud by došlo k brexitu a činovníci v EU by ztratili hlavu, snažili by se vymyslet odplatu, pak by to uškodilo ekonomice natolik, že by se to dalo srovnávat s krizí, která nastala po pádu investiční banky Lehman Brothers v roce 2008. Pravděpodobnost tohoto scénáře odhaduji na 5 až 10 procent.
Lukáš Kovanda
ekonom

Britské rozhodnutí může ovlivnit i výsledek klíčových prezidentských voleb. Republikánský kandidát Donald Trump už odchod Británie z Unie podpořil. „Když USA uvidí, že Británie jako pragmatická země bude hlasovat pro něco, co není v jejích osvícených zájmech, tak by to mohlo posílit vnímání toho, že Donald Trump má slušnou šanci zvítězit ve volbách,“ míní Veron.

Britský premiér David Cameron, který vede kampaň za setrvání v EU, v úterý prohlásil, že výsledek referenda bude velmi těsný, a varoval, že jde o nezvratné rozhodnutí, které ovlivní další generace. Tři aktuální průzkumy ukazují na převahu příznivců Británie v EU, ovšem pouze o pár procentních bodů. O osudu Británie může rozhodnout 46,5 milionu voličů.

Výhody setrvání a opuštění Unie
Zdroj: BBC/ČT24