Při vyhrocených protestech učitelů zemřelo v Mexiku 6 lidí

Při násilných střetech mezi policií a učitelskými odbory v Mexiku v neděli zemřelo šest lidí. Další desítky osob včetně policistů navíc utrpěly zranění. Členové vlivné odborové organizace CNTE, v minulosti známé pro svůj radikální aktivismus, zablokovali několik silnic ve státě Oaxaca poté, co policie zatkla dva odborové předáky. Ti jsou vyšetřováni kvůli korupci.

Odboráři tvrdí, že stíhání jejich dvou kolegů – mimo jiné kvůli praní špinavých peněz – je politicky motivované. Národní konfederaci zaměstnanců ve školství (CNTE) se také nelíbí vládní reforma vzdělávacího systému, jejíž součástí je povinné testování učitelů.

Podle odborářů byli zabiti tři lidé podporující protesty. Nejmenovaný státní představitel uvedl, že byl zabit také jeden policejní příslušník. Konfederace CNTE již několik měsíců organizuje protesty po celé zemi, včetně bivakování před ministerstvem školství v metropoli. Požaduje návrat propuštěných učitelů a zrušení školské reformy.

Reforma mimo jiné ukončila hegemonii CNTE, která jako největší odborová organizace mexického školství od konce 60. let ovládala vzdělávací systém v zemi. Tyto radikálně levicové odbory, se silnou základnou v chudých mexických státech Chiapas a Oaxaca na jihu země, vytvořily klientelistickou síť a měly pod kontrolou školskou státní správu. Nový zákon ukončil praxi, v níž bylo s učitelskými posty kšeftováno, a zavedl povinné konkurzy a pravidelné atestace učitelského sboru.

Demonstrace odborů trvají už několik měsíců
Zdroj: Reuters