Pryč s Američany, volaly desetitisíce Japonců z Okinawy po vraždě mladé ženy

Desetitisíce lidí protestovaly na japonském ostrově Okinawa proti přítomnosti americké armády. Její příslušníci v okolí letecké základny Kadena spáchají 140 trestných činů ročně. Místní obyvatele naposledy rozlítilo znásilnění a vražda dvacetileté ženy, z níž je podezřelý americký pracovník základny.

Dvaatřicetiletý Američan Kenneth Shinzato byl v souvislosti s případem vraždy zatčen již v polovině května. Doposud byl ale obviňován pouze z toho, že tělo ženy zanechal v lese. Nyní je veden jako hlavní podezřelý.

Protiamerické demonstrace začaly v neděli minutou ticha za zabitou dívku. „Proč moje dcera, proč zemřela?“ ptal se otec zavražděné.

Demonstranti mávali transparenty s nápisem „Náš hněv už překročil hranice“ a „Táhněte vojáci“. „Jsem smutný, opravdu nechci žádné další oběti,“ konstatoval jeden z protestujících. „Dokud budou vojenské základny USA existovat, budou se tyhle incidenty dít,“ míní další demonstrantka.

Okinawa byla v roce 1945 dobyta americkými vojsky a Japonsku byl ostrov navrácen až v roce 1972. Americké jednotky zůstávají v zemi na základě smlouvy, která dává Spojeným státům za povinnost zajistit bezpečnost souostroví. Na Okinawě je rozmístěna zhruba polovina ze 47 tisíc amerických vojáků působících v Japonsku. Plocha ostrova je přitom pouhých 0,6 procenta rozlohy země. 

Americká základna na Okinawě
Zdroj: Kyodo/Reuters

Demonstrace se konaly i před parlamentem v Tokiu, lidé žádali, aby vláda odmítla plán na přestěhování základny do odlehlé oblasti a volali po ukončení působení amerických vojáků v Japonsku.

„Všichni říkají, že základny, kvůli kterým stoupá kriminalita, nechtějí. Ale zároveň uvádějí, že jsou Spojené státy důležitým partnerem. Americko-japonská dohoda o bezpečnosti je důležitá, ale když jsme je požádali, aby si tedy postavili základnu u sebe, všichni tvrdili, že musí zůstat na Okinawě,“ prohlásil mluvčí okinawské prefektury Masaharu Kina.

Kriminalita na Okinawě není ničím novým

Přítomnost americké armády na ostrově je dlouhodobě choulostivou záležitostí. Obyvatelé Okinawy si stěžují na nadměrný hluk způsobený přelety vrtulníků, znečištění životního prostředí i zvýšenou kriminalitu v okolí základen. Napětí se vystupňovalo v roce 1995 po znásilnění místní školačky trojicí Američanů.

Nedávno byla na Okinawě zatčena příslušnice amerického námořnictva, která byla přistižena při řízení v opilosti. Jednadvacetiletá vojačka pod vlivem alkoholu způsobila nehodu tří vozů, při které utrpěli zranění dva lidé.

Vydáno pod