S tolerancí polygamie a sňatků nezletilých končíme, vzkázal běžencům Berlín

Německo nebude nadále tolerovat polygamii nebo sňatky nezletilých, řekl deníku Bild ministr spravedlnosti Heiko Maas. „Nikdo, kdo sem přijde, nemá právo vyvyšovat své kulturní hodnoty nebo náboženské přesvědčení nad naše zákony,“ zdůraznil ministr v souvislosti s uprchlickou krizí.

V některých muslimských zemích mohou mít muži až čtyři ženy, v Německu to ale zákon zakazuje. Obavy ze zvýšeného počtu vícenásobných manželství a takzvaných dětských svateb vzrostly v Německu poté, co do země loni přišlo asi 1,1 milionu běženců, mnoho z nich právě z muslimských zemí Blízkého východu.

V praxi jsou polygamní vztahy v Německu často tiše tolerovány. Například když muž zemře, jeho dědictví může být rozděleno mezi jeho dvě manželky. Maas chce tuto praxi zrušit. „Každý se musí řídit zákonem bez ohledu na to, zda zde vyrostl, nebo sem přišel teprve nyní,“ poznamenal ministr.

To platí i pro nucené manželství mezi nezletilými. „Nemůžeme tolerovat nucené sňatky, a to především, pokud jde o nezletilé dívky,“ uvedl Maas.

Podle Bildu jen v Bavorsku zaznamenali mezi žadateli o azyl 550 případů, kdy byla nevěstou dívka mladší osmnácti let, a 161 případů, kdy bylo dívkám dokonce pod šestnáct. Většinou byly mladé dívky vdané již před příchodem do Německa.

Syrská migrantka
Zdroj: Reuters/Stefanie Loos

Soudy rozhodují případ od případu

V zemi neexistuje žádný zákon, který by říkal, co v takových případech dělat, německé soudy proto rozhodují případ od případu. Třeba soud ve městě Bamberg nedávno rozhodl, že manželství patnáctileté dívky, která si vzala 21letého mladíka a sňatek se uskutečnil pod syrskou jurisdikcí, lze v Německu považovat za legální.

V Německu je minimální věk pro vstup do manželství 18 let, je ale možné se vzít už v šestnácti nebo sedmnácti, pokud s tím rodinný soud vysloví souhlas a pokud je druhému z manželů nad osmnáct let.

Počet případů takzvaných dětských nevěst roste zejména v syrských uprchlických komunitách v Jordánsku, Iráku a Libanonu, uvedla organizace Save the Children. Podle rodin manželství chrání dívky před sexuálními útoky, podle lidskoprávních organizací ale ohrožuje fyzické a duševní zdraví dívek.

Dětské sňatky jsou zakázány dle Úmluvy o odstranění všech forem diskriminace žen. Právo na svobodný souhlas obou stran je zakotveno ve Všeobecné deklaraci lidských práv (článek 16).

Uprchlíci
Zdroj: Marko Djurica/Reuters

Řada Němců se cítí doma jako cizinci

V Německu rostou kvůli uprchlické krizi protiimigrantské nálady. Polovina Němců se kvůli muslimům někdy cítí jako cizinci ve vlastní zemi, vyplývá ze studie o postojích tamní společnosti. V roce 2011 to bylo jen 30 procent lidí. Roste také počet těch, kteří by muslimům zakázali přistěhovat se do Německa. Aktuálně by takový krok podpořilo 41,4 procenta dotázaných.

Němci se staví kritičtěji k přistěhovalcům obecně. Tři pětiny z nich jsou přesvědčeny, že žadatelé o azyl ve skutečnosti nejsou ve své vlasti pronásledováni. Čtyři z pěti Němců navíc žádají, aby se stát při přijímání migrantů nechoval velkoryse. V roce 2011 přitom stejný postoj zastávala jen čtvrtina z nich.