Policistu u Paříže zabil muž dříve odsouzený za verbování džihádistů

Muž hlásící se k takzvanému Islámskému státu (IS) ubodal v noci na úterý u Paříže francouzského policistu v civilu a zabil i jeho ženu. Podle agentury AFP byl dříve odsouzen za verbování džihádistů. Média ho identifikovala jako 25letého Larossiho Abballu. Policie ho zabila. Zachránit se podařilo pouze policistovo tříleté dítě. Podle prezidenta Francoise Hollanda jde bezpochyby o teroristický čin. V souvislosti s vraždami byly zadrženy tři osoby.

Pachatel zaútočil v pondělí kolem půl deváté večer na policistu před jeho domem ve městě Magnanville. Podle listu Le Parisien ho devětkrát bodl do břicha a následně se zabarikádoval v domě své oběti, kde se v tu dobu nacházela policistova partnerka a dítě.

Útočník vysílal živě přes Facebook

Policisté se nejprve snažili vyjednávat, to ale nikam nevedlo. Zásahová jednotka na dům zaútočila zhruba o půlnoci – údajně v okamžiku, kdy útočník na Twitteru napsal, že ženu zabil. Podle televize CNN pachatel na svém facebookovém profilu zveřejnil třináctiminutové video z místa činu. Na videu údajně zmínil, že neví, co udělá s jejich synem, také padla výhrůžka směrem k fotbalovému Euru 2016.

Po zneškodnění útočníka policisté skutečně v domě objevili tělo ženy. Podle zdrojů agentury AFP útočník policistovu životní partnerku podřízl. Dítě se policistům podařilo zachránit bez zranění, i když v šoku.

Útočník byl zadržen v roce 2011 a odsouzen o dva roky později ke třem letům vězení za to, že pomáhal džihádistům odcestovat do Pákistánu, tvrdí francouzská televize BFM TV. Na svobodu byl propuštěn předčasně po dvou a půl letech, nadále byl ale ve dvouleté podmínce. Abball prý pochází z obce Mantes-la-Jolie.

Úřady ho znaly také jako pachatele běžné kriminality. „Vše tedy nasvědčuje tomu, že jde o další útok teroristů na francouzském území. Není to přitom poprvé, co se teroristé zaměřili na policisty nebo vojáky,“ připomněl zpravodaj ČT Petr Zavadil. V roce 2012 zabil džihádista v Toulouse mimo jiné několik vojáků arabského původu.

Podle některých svědků křičel Aballa během útoku Alláhu akbar (arabsky Bůh je veliký). Při vyjednávání se prý přihlásil k IS. Agentura Islámského státu Amak tvrdí, že útočil její bojovník, radikálové se ale zatím k odpovědnosti oficiálně nepřihlásili.

Pokud se napojení na Islámský stát potvrdí, šlo by o první takový incident po loňském listopadu, kdy Islámský stát zabil 130 lidí.
Nikola Tenevová
zahraniční redaktorka ČT

K útoku došlo necelé dva dny po incidentu v orlandském gay klubu, kde ozbrojený muž ve jménu IS postřílel 49 lidí a další desítky zranil.

Útočník měl v zásobě více cílů

Na místě zahájila vyšetřování protiteroristická jednotka. Policie už zadržela v souvislosti s vraždami tři lidi, kteří měli podle médií blízko k zabitému útočníkovi. Vyšetřovatelé zároveň prohledali Abballův dům – žádné výbušniny a zbraně ale nenašli. Podle prokuratury měl muž seznam dalších šesti cílů včetně veřejných osobností.

Prezident Francois Hollande svolal krizové jednání do Elysejského paláce. Přislíbil, že okolnosti „ohavného činu“ budou důkladně prošetřeny. Svět vyzval ke spolupráci a k výměně informací v boji proti terorismu.

Ministerstvo vnitra stáhlo vlajky na uctění památky obětí na půl žerdi. Zítra v poledne si země útok připomene minutou ticha. Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve varoval, že ve Francii, v Evropě, ale i na celém Západě trvá hrozba teroristického útoku. „Od začátku roku 2016 bylo zadrženo přes sto jednotlivců, kteří pro Francii představovali bezpečnostní hrozbu,“ řekl.

Tajné služby měly (útočníka) v hledáčku, nesledovaly ale každý jeho krok. Měl povolen volný pohyb. Je to problém. Musíme si vybrat, jestli hlídat a internovat všechny možné a odsouzené teroristy. Vypadá to, že Francie se přiklání k tvrdému postupu, aby si zajistila bezpečnost.
Fabrice Martin Plichta
dopisovatel deníku Le Monde v ČR

Francie zažila loni černý rok

Francie se v minulém roce stala terčem dvou velkých teroristických útoků, k nimž se přihlásil právě IS. V lednu zaútočili islamisté na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo a na košer lahůdkářství na pařížském předměstí, přičemž zabili 17 lidí.

V listopadu při koordinovaných atentátech zahynulo ve francouzské metropoli celkem 130 lidí. Ve Francii od té doby prakticky stále platí výjimečný stav, připomněl dopisovatel deníku Le Monde v ČR Fabrice Martin Plichta. Francie také posílila sledování podezřelých osob. V zemi v pátek za přísných bezpečnostních opatření začalo fotbalové mistrovství Evropy.