Sokoli osvobození Kurdistánu se přihlásili k útoku v Istanbulu a varují turisty

Szántó: Hrozby TAK je třeba brát vážně (zdroj: ČT24)

Kurdská extremistická organizace Sokoli osvobození Kurdistánu (TAK) se přihlásila k úternímu útoku v Istanbulu, během něhož zemřelo 11 lidí. Jedná se o odnož Strany kurdských pracujících (PKK), která odmítá diskutovat o smíru. Skupina na svých webových stránkách varuje turisty, že Turecko už pro ně není bezpečnou zemí.

„Sedmého června jsme spáchali útok proti pořádkové policii, abychom se pomstili za špinavou válku v Kurdistánu,“ uvedla skupina TAK v prohlášení zveřejněném na svých internetových stránkách. Varovala v něm také zahraniční turisty, že Turecko už pro ně není bezpečnou zemí.

Je třeba brát v úvahu nepříliš dlouhou, zato násilnou minulost TAK. Mají na svědomí řadu útoků. V letech 2008 až 2010 podnikli útoky nejenom proti státním institucím a ozbrojeným složkám Turecka, ale také proti turistickým resortům. Takovéto hrozby je třeba brát opravdu velmi vážně.
Jakub Szántó

Sokoli zaútočili během ranní dopravní špičky na policejní autobus v historickém centru evropské části metropole. Mezi oběťmi bylo sedm policistů a čtyři civilisté, téměř 40 lidí utrpělo zranění. Sokoli na svém webu uvedli, že se jednalo o sebevražedný útok. 

Není to poprvé, co Sokoli osvobození Kurdistánu v Turecku zabíjeli. Naposledy se v březnu doznali k spáchání velkého sebevražedného atentátu v Ankaře, při němž zahynulo 37 lidí. Experti tvrdí, že skupina je velmi úzce provázaná s v Turecku zakázanou Stranou kurdských pracujících (PKK), kterou Turecko, ale i Spojené státy a Evropská unie považují za teroristickou organizaci.

Kurdů je v Turecku 15 milionů

Turecké úřady se domnívají, že skupina TAK je pro PKK jen kamufláží, jíž využívá k vyhnutí se zodpovědnosti za útoky, při nichž zahynou civilisté a které vyvolají pobouření veřejnosti. PKK tvrdí, že skupinu TAK tvoří její bývalí členové, kteří nesouhlasí s jejími snahami o mírový proces.

Jen v letošním roce v Turecku došlo už ke zhruba padesáti útokům. Některé z nich mají na svědomí teroristé z Islámského státu, ostatní separatističtí Kurdové, ať už z PKK, nebo TAK. Na policisty a vojáky však nejčastěji míří PKK v odvetě za obnovené tažení armády proti Kurdům. Těch žije v zemi necelých 15 milionů.

Podle bývalého velvyslance v Ankaře Tomáše Laněho se v Turecku roztáčí vražedná spirála násilí. „Vláda útočí proti kurdským povstalcům na jihovýchodě země, kde v podstatě srovnala se zemí několik měst. Kurdové se městským terorem snaží vládě odplácet,“ říká turkolog.

Během střetů mezi armádou a Kurdy podle odhadů armády od loňského léta zemřelo 500 členů tureckých ozbrojených sil a 4900 Kurdů. Desítky let bojů kurdské menšiny za autonomii si vyžádaly okolo 40 tisíc životů.