V kazašském Aktobe útočili ozbrojenci, policie pět z nich zabila

Kazašská policie ve městě Aktobe v noci na pondělí zabila pět ozbrojenců a dva zadržela. K incidentu došlo po nedělním přepadení dvou obchodů se zbraněmi a kasáren, při němž zahynulo šest lidí.

Podle kazašské agentury Tengri News byl noční zásah v Aktobe pokračováním nedělního incidentu, který byl podle oficiální zprávy dílem stoupenců „netradičního náboženského vyznání“.

Části útočníků se po víkendovém útoku na kasárna Národní gardy podařilo uprchnout. Policie je v noci podle Tengri News našla, pět jich zabila a dva zadržela spolu s velkým množstvím ukradených zbraní.

Policie oznámila, že situace ve městě je „stabilní a pod kontrolou“. Zprávy místních zpravodajských serverů ale uvádějí, že ve městě panuje velký neklid, protože přestalo fungovat internetové spojení a lidé nemají dostatek informací. Policisté vyzvali obyvatelstvo, aby bez vážných důvodů neopouštělo své domovy. Veřejná doprava funguje pouze částečně.

Šlo o pokus o převrat?

Kazašská tajná policie KNB vydala zprávu o okolnostech zadržení kazašského podnikatele Tochtara Tulešova, jenž prý osnoval plán na převrat v zemi. Chtěl přitom využít nepokojů, které se v Kazachstánu rozšířily v reakci na vládní plány privatizace rozsáhlých ploch zemědělské půdy. Demonstrace zemědělců, kteří se obávají o své živobytí, podle KNB Tulešov financoval.

Tochtar Tulešov, který podniká v pivovarnictví, byl zatčen už koncem letošního ledna spolu s dalšími třemi lidmi během policejní razie ve městě Šymkentu na jihu země. Policie tehdy uvedla, že při akci bylo zadrženo i velké množství zbraní, podvratné literatury a narkotik. Mezi zadrženými byla řada vysoce postavených osob, například bývalý první náměstek generálního prokurátora Iljas Bachtybajev nebo řada vysokých armádních důstojníků.

Tulešov v Kazachstánu řídil národní odbočku ruské organizace Středisko pro analýzu teroristických hrozeb. Podle agentury Reuters její webové stránky publikovaly řadu výrazně proruských článků. Některé z nich naznačovaly, že radikální organizace Islámský stát (IS) vysílá na Ukrajinu své bojovníky, aby pomáhali bojovat kyjevským nacionalistům proti separatistům na Donbasu.

Zda Tulešovova kauza souvisí s nynějšími násilnými akcemi v Aktobe, není ze zpráv kazašských médií jasné.