Slovensko po případu sedmiletého Marca mění pravidla odebírání dětí

Události: Slovensko mění pravidla ochrany dětí (zdroj: ČT24)

Slovensko mění pravidla ochrany dětí. Úředníci i soudní vykonavatelé budou při odebrání nezletilých postupovat citlivěji. Změny jsou reakcí na případ sedmiletého Marka, který vzbudil na Slovensku obrovskou pozornost. Soudní úředník ho za dramatických okolností odvedl přímo z vyučování. Několika žákům první třídy zákrok přivodil psychické problémy.

Podobné scény už by slovenské školy neměly zažívat. Politici narychlo přicházejí s novými pravidly. Děti by podle nich neměly být odebírány v průběhu vyučování, ale na změnu prostředí mají být dlouhodobě připravovány.

Vyhláška začne platit už 1. července. Nově budou soudy více přihlížet k názoru dítěte a větší pravomoci mají mít i pracovníci sociálního úřadu.

Prarodiče sedmiletého Marca, kterého téměř od narození vychovávali, ale změnám příliš nevěří. Podle nich úřady právo nerespektují ani dnes. „Kurátorka ze sociálky měla zastupovat Marca, ale ona vlastně dala povel, aby s ním mohli toto udělat,“ uvedl dědeček Marca Josef Kolár.

Spolužáky Marca jeho odebrání vyděsilo

Marca prarodičům odebral soudní vykonavatel a předal ho matce, která žije v zahraničí a za synem jezdila asi čtyřikrát ročně. Spor o jeho poručnictví stále běží, zákony ale dovolily, aby si matka chlapce vzala.

Ve škole se pak odehrála scéna, která vyděsila celou třídu. „Máme ještě jednoho chlapce, kterého vychovává otec a matka ho chce vzít na prázdniny. On se teď bojí, že přijde nějaký muž, který ho sebere,“ říká ředitelka Základní školy Brehy Mária Škodová.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle ombudsmanky nešlo o ojedinělý případ

Jak se zážitek podepsal na Marcovi, není jasné. Matka ho odvezla do Švýcarska. Prarodiče doufají, že se k nim Marco brzy vrátí. Připravují se ale na dlouhou právní bitvu. Oba navíc velmi špatně nesou, že s vnukem ztratili kontakt. Dcera s nimi vůbec nekomunikuje. „Já se s ním učila, manžel mu nahrazoval otce. Strašně špatně to snášíme,“ říká babička Marca Marta Kolárová.

Úřady se za to, jakým způsobem Marka předaly matce, omluvily a necitlivý zásah označují za selhání úředníka, který už podal výpověď. Ombudsmanka ale sbírá důkazy, podle kterých tento případ nebyl výjimečný a opakoval se nejméně při odebírání dalších deseti dětí.

Vydáno pod