Další vášně kolem Jihočínského moře. USA obviňují Čínu z provokací

Dva stroje čínského taktického letectva provedly nebezpečný manévr v blízkosti amerického vojenského letadla, oznámil ve středu v prohlášení Pentagon. Incident, k němuž došlo v úterý, se stal v mezinárodním vzdušném prostoru v oblasti Jihočínského moře.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chung Lej na čtvrteční tiskové konferenci nicméně prohlásil, že čínský letoun se držel v bezpečné vzdálenosti od amerického letadla, které letělo v blízkosti čínského ostrova Chaj-nan.

Pentagon v prohlášení napsal, že americký výzvědný letoun prováděl „obvyklou“ kontrolu námořní oblasti. Čínská diplomacie v souvislosti s incidentem vyzvala Spojené státy, aby ukončily průzkumné aktivity, které ohrožují bezpečnost Číny.

Washington obviňuje Čínu z militarizace Jihočínského moře, kde Peking buduje umělé ostrovy. Čínské vedení naopak kritizuje Pentagon, že zvýšil přítomnost svých vzdušných sil v oblasti a pořádá tam časté vojenské manévry.

Sporná území v Jihočínském moři
Zdroj: ČT24

Jihočínské moře – trumf plný fosilního bohatství

Čína si dělá nároky na většinu Jihočínského moře, kudy vedou významné námořní trasy a pod jehož dnem se mohou nacházet velké zásoby ropy a zemního plynu. Peking považuje za svou oblast Spratlyho a Paracelských ostrovů, které si nárokuje i Vietnam, Malajsie, Brunej, Filipíny a Tchaj-wan.

Čína na umělých ostrovech staví ranveje, přístavy a další prvky. To ovlivňuje každodenní život místních obyvatel, zejména pak rybářů. „Když mě nutí, abych odplul pryč, hádám se s nimi. Chci vidět jejich doklady. Ukážou mi jen čínskou vlajku, a tím to hasne,“ prohlásil jeden z filipínských rybářů Renato Etac, který uvedl, že naposledy po sobě s čínskou pobřežní stráží házeli dokonce kameny.

Filipínský voják na ostrově Pagasa, jednom ze Spratlyho ostrovů v Jihočínském moři
Zdroj: Reuters

Čína přesouvá na umělé ostrovy i raketové systémy. Únorové satelitní snímky z ImageSat International (ISI) ukázaly dvě baterie o síle osmi odpalovacích zařízení raket země-vzduch, které Peking vyslal na ostrov Woody, jenž je součástí Paracelských ostrovů. Na snímcích je vidět i radarový systém.

Později téhož měsíce americká stanice Fox News informovala, že se na stejném ostrově objevily čínské stíhačky J-11 a JH-7.

Čínské úřady ale vyšší vojenskou aktivitu v oblasti vytrvale popírají – včetně rozmísťování zbraní. Takový krok na druhou stranu považují za oprávněný. „Umisťování našich obranných zařízení na našem území je záležitostí naší obrany a je to plně v souladu s mezinárodním právem,“ zdůraznil v únoru mluvčí čínského ministerstva zahraničí Hong Lei.