Italská stráž zachránila ve Středozemním moři 900 uprchlíků

Italská pobřežní stráž ve Středozemním moři zachránila na 900 uprchlíků, kteří se plavili na dvou lodích k italským břehům. Podle všeho se jednalo zejména o Syřany. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) se nyní Itálie pro běžence opět stává nejčastěji volenou zemí, přes kterou se snaží proniknout do Evropy. Poprvé za posledních dvanáct měsíců dorazilo v dubnu do Itálie více uprchlíků než do Řecka.

Mluvčí italské pobřežní stráže řekl, že italské lodě přispěchaly na pomoc pasažérům dvou plavidel - na jednom bylo 515 lidí, na druhém 380.

Do Itálie letos do 10. května dorazilo po moři 31 250 migrantů, což je oproti stejnému období loni pokles o 14 procent, uvedlo italské ministerstvo vnitra. Většina pocházela z afrických zemí.

UNHCR však upozornil, že pro běžence se po uzavření takzvané balkánské trasy stala Itálie hlavní vstupní branou do Evropy. V dubnu do Itálie připlulo 9149 lidí, do Řecka jen 3650. Podle mluvčí Carlotty Samiové se navíc kromě nejfrekventovanější trasy z Libye do Itálie stále častěji využívá i trasa z Egypta, kde se naloďují zejména Syřané a Iráčané.

Počet uprchlíků mířících na starý kontinent z Turecka přes Řecko se rapidně snížil poté, co se státy na Balkáně rozhodly uzavřít své hranice a co 20. března začala platit dohoda EU a Turecka o vracení migrantů. Zatímco ještě v únoru připlulo na řecké ostrovy přes 57 000 uprchlíků, v dubnu jich byla necelá desetina.