Syrští rebelové dostali pod kontrolu strategickou vesnici u Aleppa

Syrští rebelové obsadili strategickou vesnici Chán Túmán nedaleko Aleppa. Dosud byla pod kontrolou provládních sil. V bitvě přišlo o život nejméně 43 povstalců a 30 provládních bojovníků. Uvedli to opoziční aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie. Syrská armáda zprávy o obsazení vesnice nepotvrdila.

Na dobytí vesnice Chán Túmán se podíleli bojovníci ze skupiny Džajš al-Fatah (Armáda dobytí). Jde o koalici skupin, které bojují na západě a severu Sýrie. Členem je i fronta An-Nusra napojená na teroristickou síť Al-Káida. Podle SOHR bojovali na straně Džajš al-Fatahu i povstalci, kteří nepatří k islamistickému křídlu.

Vesnice se nachází šest kilometrů od Aleppa, kde v uplynulých týdnech probíhaly tvrdé boje. Situace se v Aleppu zklidnila poté, co se ve středu dohodly USA a Rusko na dvoudenním příměří. Platí od středeční půlnoci. V zemi přesto dál umírají lidé.

Rusko i Sýrie odmítají, že by útočily na tábor u Turecka

Ve čtvrtek zemřely desítky lidí po náletu na uprchlický tábor u hranic s Tureckem. Tábor leží v provincii Idlíb, kterou ovládají rebelové. Na sociálních sítích se objevily záběry, na nichž hoří modré stany. Útok zasáhl i improvizovanou školu. Šéf humanitárních operací OSN Stephen O'Brien jej označil za možný válečný zločin. Nálet, při kterém zemřely i ženy a děti, odsoudila i Francie.

Jakub Szántó k náletům na uprchlický tábor v provincii Idlíb (zdroj: ČT24)

Ramí Abdar Rahmán ze SOHR neupřesnil, jaká letadla nálet na tábor provedla. Šéf místní tiskové agentury Šahbá, která stojí na straně opozice, řekl, že útočila syrská armáda. Syrské jednotky ale v pátek popřely, že by nálet měly na svědomí. „Tyto zprávy, že syrské letectvo zasáhlo tábor pro uprchlíky v Idlíbu, se nezakládají na pravdě,“ citovala syrská státní média z prohlášení armády.

Podle ruského ministerstva obrany nad syrským uprchlickým táborem v osudnou dobu nepřelétal ani žádný ruský letoun nebo bezpilotní stroj. Oznámil to mluvčí ministerstva Igor Konašenkov. Podle něj mohli útočit teroristé z fronty an-Nusra.

Další oběti měly i čtvrteční atentáty v provincii Homs. Při útoku ve vesnici Mucharam al-Faukání, která leží mezi Homsem a starobylou Palmýrou osvobozenou od islamistů letos na konci března, zahynulo deset civilistů a dalších čtyřicet utrpělo zranění. K atentátům se nikdo nepřihlásil, podobné útoky měli ale v posledních měsících na svědomí ozbrojenci z IS.

Až 70 lidí včetně dětí zemřelo také při nedávných útocích na nemocnice ve vládních i rebely kontrolovaných čtvrtích Aleppa. Za poslední dva týdny si násilnosti v Aleppu vyžádaly na 300 obětí. Zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura varoval, že pokud příměří v Aleppu zkrachuje, k tureckým hranicím může zamířit až 400 tisíc běženců.