V Aleppu dál umírají civilisté, bombardování nemocnice nepřežilo 50 lidí

V severosyrském Aleppu zemřelo za týden bojů přes dvě stě civilistů, oznámila syrská organizace ochránců lidských práv (SOHR). Lékaři bez hranic také zveřejnili novou bilanci středečního náletu na nemocnici v Aleppu. Při útoku zahynulo nejméně 50 lidí, mezi nimi šest zdravotníků.

Prudké boje v Aleppu ohrožují příměří a také mírové rozhovory, které mají v květnu pokračovat dalším kolem. Podle ruské agentury RIA Novosti, odvolávající se na zdroj blízký diplomatům v Ženevě, se  Rusko s USA dohodly, že v Damašku a okolí má platit klid 24 hodin a v Latákíji 72 hodin.

V prohlášení to potvrdila také syrská armáda, podle níž začne příměří platit 30. dubna v jednu hodinu ráno místního času (o dnešní půlnoci SELČ). Podle armády rozhodnutí platí po 24 hodin pro oblast Ghúta, která se nachází východně od hlavního města, a pro Damašek, 72 hodin pak pro oblasti na severu provincie Latákíja. Pro Aleppo neplatí. Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že „klidový režim“ zakazuje vojenské aktivity a použití všech druhů zbraní. 

Vybombardovaná nemocnice Kuds
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Aleppo je od roku 2012 rozděleno na čtvrti ovládané syrskou armádou a na ty, které mají pod kontrolou povstalci. V posledních dnech byly boje hlášeny v obou částech. SOHR tvrdí, že v minulých sedmi dnech zemřelo při náletech na povstalecké oblasti 123 civilistů včetně 18 dětí a při povstaleckém ostřelování vládních čtvrtí pak přišlo o život 71 civilistů, mezi nimiž bylo 13 dětí.

Ve středu pozdě večer byla v Aleppu bombardována nemocnice provozovaná Mezinárodním výborem Červeného kříže a organizací Lékaři bez hranic. Podle prvotních informací na místě zahynulo 27 lidí, Lékaři bez hranic ale bilanci navýšili na nejméně 50 mrtvých. Organizace varovala, že 250 000 obyvatel v povstaleckých oblastech Aleppa hrozí, že budou zcela odříznuti od lékařské péče.

Opozice a také USA útok připsaly syrské vládě, která to ale odmítla. Její spojenec Rusko dokonce oznámilo, že nemocnici mohlo zasáhnout letadlo koalice, která bojuje proti Islámskému státu a již vedou USA. I  koalice ale nařčení odmítla.

Boje v Halabu
Zdroj: EPA/ISIFA

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn prohlásil, že zhroutí-li se mírové rozhovory a bude-li obnoveno násilí, čeká Sýrii nová „hrůza“. Obvinil strany konfliktu z toho, že projevují minimální ohledy na civilisty. „Ukončení násilí a ženevské rozhovory jsou jediné možné alternativy. Pokud se jich nyní vzdáme, obávám se nových hrůz, jakých budeme v Sýrii svědkem,“ řekl Husajn.

Podle něj se v Sýrii obnovuje násilí do té míry, v jaké panovalo před příměřím. „Existují znepokojující zprávy o přípravách na smrtonosný boj,“ prohlásil. Zprávy o přibývajících obětech mezi civilisty podle něj přicházejí nejenom z Aleppa, ale také z Homsu, Damašku a jeho okolí, z Idlibu a Dajr az-Zauru.

Agentura RIA Novosti píše, že syrská armáda a ruské letectvo připravují ofenzivu proti radikálům v Rakce a Dajr az-Zauru. Ruský velvyslanec při OSN v Ženevě Alexej Borodavkin upozornil, že se příměří dojednané v únoru nevztahuje na radikální organizaci Islámský stát a frontu An-Nusra. „V rámci bojů proti nim byla osvobozena Palmýra a nyní se připravují další operace v Rakce a Dajr az-Zauru. Zejména proti takovým skupinám jako fronta An-Nusra, proti níž se bojuje v Aleppu a na několika dalších místech,“ řekl Borodavkin.