Při náletu na nemocnici v Aleppu zemřelo 27 lidí

V severosyrském městě Aleppo byla během náletu v noci na čtvrtek zasažena nemocnice. Podle organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR), která situaci monitoruje z Londýna, v nemocnici zemřelo 27 lidí. Organizace Lékaři bez hranic, která zařízení podporuje, uvedla, že je mezi mrtvými 14 pacientů a zdravotníků. Boje v Aleppu pokračují i během dneška, od rána zde podle SOHR zemřelo 38 civilistů.

K náletu na nemocnici došlo v době ochabujícího mírového procesu. Právě v oblasti Aleppa je dohodnuté příměří porušováno nejčastěji. Během posledních šesti dní tu podle SOHR zemřelo při bombardování vládními jednotkami nejméně 84 civilistů, při útocích povstalců na vládou kontrolované části Aleppa bylo usmrceno dalších 49 lidí.

Nemocnice Kuds byla zasažena těsně před středeční půlnocí. Dobrovolníci z civilní obrany oznámili, že šest obětí nočního útoku byli pracovníci nemocnice a patřil k nim také pediatr. Podle této skupiny si nálety vyžádaly 30 mrtvých.

Záchranáři u trosek zasažené nemocnice
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Muhammad Allúš, který byl opozičním vyjednávačem na mírových rozhovorech v Ženevě, obvinil z útoků vládu prezidenta Bašára Asada. Násilnosti páchané vládními silami podle něj dokazují, že „atmosféra není příhodná pro jakoukoli politickou akci“, a noční útok označil za „válečný zločin“ Asadovy vlády. „Za tyto zločiny musí být kdokoli, kdo tyto masakry spáchal, souzen válečným tribunálem. Vyjednávací stůl nepotřebuje,“ řekl Allúš.

Syrská armáda ovšem ve vysílání státní televize popřela, že by za náletem na nemocnici stála právě ona.

O pokračujících bojích v Aleppu informovala také státní agentura SANA, podle níž zemřelo ve vládní části města při útocích povstalců 14 lidí. SOHR, která získává zprávy od svých informátorů na místě, oznámila, že v pěti vládních čtvrtích přišlo o život 18 lidí a 40 bylo zraněno a že při útocích armády na povstalecké čtvrti zahynulo 20 osob. Armáda se údajně zaměřuje hlavně na hustě obydlenou čtvrť Bustán al-Kasr.

Vybombardovaná nemocnice Kuds
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

„Není jasné, nakolik šlo o úmyslný útok, případně o omyl. V těchto týdnech vrcholí ofenziva vládních vojsk, která obklíčila východní část Aleppa – tu už od roku 2015 drží konglomerát povstaleckých sil. Je evidentní, že navzdory příměří válka alespoň v oblasti Aleppa pokračuje,“ uvedl blízkovýchodní zpravodaj ČT Jakub Szántó.

Lidé v Aleppu žijí na pokraji humanitární katastrofy

Mezinárodní výbor Červeného kříže varoval, že obyvatelé Aleppa žijí v podmínkách hraničících s humanitární katastrofou. Docházejí zásoby léků i potravin a kvůli bojům zřejmě nebudou moct být doplněny. Aleppo platí za jedno z nejvíc zdevastovaných měst celého pětiletého konfliktu.

Staffan de Mistura
Zdroj: Denis Balibouse/Reuters

Na obnovenou vlnu bojů poukázal také zmocněnec OSN Staffan de Mistura, když ve středu řekl, že „v minulých 48 hodinách v Sýrii zemřel každých 25 minut jeden člověk a každých 13 minut byla jedna osoba zraněna“.

Klid zbraní byl vyhlášen koncem února a de Mistura upozornil, že po šedesáti dnech od jeho dojednání nyní visí příměří na vlásku. Vyzval proto Spojené státy a Rusko, aby se zasadily o jeho udržení. Příští týden bude de Mistura jednat v Moskvě s ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem.

Kvůli bojům se minulý týden stáhla opozice z ženevských mírových jednání, která de Mistura zprostředkovává. Opozice navíc pohrozila bojkotem příštího kola, pokud vláda útoky nezastaví. Kvůli ofenzívě z Aleppa v minulých dnech uprchlo ze svých domovů na 40 tisíc lidí.

Zabarikádované ulice v povstalci držené části Aleppa
Zdroj: Reuters

Příměří se netýká teroristických organizací a Damašek k teroristům řadí všechny skupiny, které proti němu bojují. 

Podle stanice BBC syrská armáda a její spojenci včetně Ruska připravují v blízkosti Aleppa ofenzivu. Stanice citovala nejmenovaného amerického mluvčího, který řekl, že v Aleppu působí hlavně radikální fronta An-Nusra, které se příměří netýká. Stanice upozornila, že po březnovém částečném stažení svých letadel má Rusko v Sýrii stále významné síly včetně bojových letadel a vrtulníků. Americké a další zdroje údajně zaznamenaly pohyb ruských dělostřeleckých jednotek k aleppské frontě. Předpokládá se, že v jednotkách syrské armády a spojeneckého Hizballáhu budou skupiny ruských specialistů.