Zmocněnec OSN apeluje na Rusko a USA: Syrskému příměří hrozí kolaps, čiňte se

K záchraně mírového procesu v Sýrii vyzval lídry Spojených států a Ruska zvláštní zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, kterého znepokojuje stále četnější porušování klidu zbraní – podle něj se může příměří každou chvílí úplně zhroutit. Vláda v Damašku a opoziční skupiny mají stále velmi odlišné představy o podobě přechodné vlády. De Mistura ale věří, že další jednání v Ženevě začne už příští měsíc.

Násilí v Sýrii v posledních dnech nabývá na intenzitě příměří navzdory. Nejméně dvacet civilistů měly podle organizace SOHR zabít středeční vládní údery, které poničily nemocnici a obytnou čtvrť na východě kdysi největšího města Aleppa.

Civilní obrana složená z dobrovolníků, známá jako bílé přilby, řekla agentuře AFP, že mezi oběťmi jsou i děti a jediný pediatr, který dosud zůstal v části města ovládané povstalci.

Příměří dohodnuté mocnostmi na konci února se nevztahuje na radikály z Islámského státu a fronty An-Nusra, čímž Asadovy síly omlouvají pokračující útoky.

Aleppo po náletech
Zdroj: Abdalrhman Ismail/Reuters

Každých 25 minut jeden mrtvý

De Misturu dění v Aleppu a dalších místech Sýrie znepokojuje. Každých 25 minut je v Sýrii zabit jeden člověk a každých 13 minut jiný zraněn, podotkl zmocněnec OSN.

„Z toho vychází má naléhavá žádost na iniciativu obou zemí na nejvyšší úrovni, protože odkaz prezidenta Obamy a prezidenta Putina je spojen s úspěchem jedinečné iniciativy, která začala tak dobře. Je třeba, aby také skončila velice dobře,“ apeloval de Mistura na Washington a Moskvu.

Obě země už podle něho do úspěchu mírovných snah „vložily mnoho politického kapitálu“ a mají společný zájem na tom, aby v Sýrii zavládl mír. Rusko počítá s obnovou jednání v květnu, což je i de Misturův plán. Konkrétní datum ale zatím nepadlo.

Další kola rozhovorů se budou konat, protože potřebujeme a chceme uchovat dynamiku procesu. Buďme ale upřímní – budou smysluplné jen v případě, že příměří se vrátí na úroveň, jaká byla v únoru a březnu. Proto apeluji na zásadní iniciativu Spojených států a Ruska.
Staffan de Mistura
zmocněnec OSN pro Sýrii

Ženevu nedávno opustila opozice, která žádá propuštění vězňů, ukončení náletů a odchod syrského prezidenta. Damašek ale o přechodné vládě bez Asada nechce slyšet. O prezidentovi se podle něj může rozhodnout jedině ve volbách.

Syrská vládní delegace s de Misturou jednala ještě v úterý a rozhovory označila za užitečné a konstruktivní.

  • Syrská revoluce začala v roce 2011 poklidnými demonstracemi proti režimu prezidenta Bašára Asada. Studenti se tehdy inspirovali arabským jarem.
  • Celostátní povstání nakonec přerostlo v roce 2012 v občanskou válku, v níž proti sobě stojí vládní vojska, umírnění povstalci a radikálové včetně Islámského státu.
  • Konflikt si podle OSN vyžádal přes 250 tisíc obětí. Syrské centrum pro politický výzkum hovoří o téměř půl milionu mrtvých.
  • Z někdejších 22 milionů obyvatel je dnes 45 procent uprchlíky. Přes 6 milionů zůstává uvnitř Sýrie, více než 4 miliony utekly do zahraničí.