Spravedlnost po 27 letech: Za tragédii na stadionu Hillsborough mohla policie

Události: Vinu za tragédii na Hillsborough nesou pořadatelé a zasahující policie (zdroj: ČT24)

Za tragédii na britském stadionu Hillsborough v roce 1989, při které zemřelo 96 fanoušků Liverpoolu, můžou chyby policie a konstrukční nedostatky stadionu. Uvedla to soudní porota, která zároveň vyloučila zavinění samotnými fanoušky. Místní policie se vinu snažila svalit právě na ně. Rodiny obětí verdikt vnímají jako dosažení spravedlnosti po 27 letech.

Podle pozůstalých během utkání selhala policie, když vpustila na tribunu Leppings Lane mnohem víc lidí, než byla její kapacita, a poté prý neposkytla zraněným fanouškům první pomoc. Podle původního závěru soudu šlo ale jen o nešťastnou náhodu. Znovuotevření případu se rodiny pozůstalých domohly až v roce 2012.

„Před pěti lety se uvolnily desítky tisíc stránek dlouho utajovaných výpovědí a dokumentů, z nichž tehdy vyšetřovací komise zřízená parlamentem usoudila, že všechno bylo opravdu jinak. Nejvyšší soud zrušil původní koronerův verdikt a nařídil nové vyšetřování, které ve speciálně zřízené soudní síni ve Warringtonu nedaleko Liverpoolu trvalo déle než dva roky. Ani teď nejsme na konci. Teprve se otevírají vrátka k trestnímu stíhání konkrétních lidí,“ uvedl ve vysílání ČT24 zpravodaj ČRo ve Velké Británii Jiří Hošek.

Očištění fanoušci chtějí usilovat o to, aby označení viníci byli potrestáni. Žalobci už oznámili, že se případem začnou zabývat.

Policie utrpěla velký šrám na své pověsti

Devítičlenná soudní porota ve Warringtonu v úterý s odvoláním na výsledky vyšetřování uvedla, že neštěstí v Sheffieldu na severu Anglie nebylo nehodou nebo důsledkem chování diváků, ale důsledkem policejní nedbalosti. Hlavní zodpovědnost nese policejní velitel David Duckenfield.

Dnešní vedení policie se za chyby kolegů omluvilo. Podle některých odborníků selhali i záchranáři a při neštěstí docházelo ke zbytečným zdržením. Z obětí prý mohlo být při včasné pomoci 41 lidí zachráněno.

Pověst britské policie, která se těší úctě a respektu pro svou férovost, utrpěla velký šrám, nejen v Británii, ale patrně i v zahraničí.
Ivan Kytka

Britský premiér David Cameron již dříve potvrdil, že policisté po tragédii záměrně a systematicky usilovali o pošpinění liverpoolských fanoušků a dodávali novinářům lživé informace. Pozměněno tehdy bylo 164 policejních zpráv a 116 bylo zničeno, aby kritika nedopadla na policii. Policisté tehdy tvrdili, že fanoušci byli opilí a násilničtí. Podle zpravodaje ČRo Jiřího Hoška policie svědky často i zastrašovala.

Neštěstí se zapsalo do černé sportovní historie

K tragédii, která je nejhorší v britské sportovní historii, došlo 15. dubna 1989 na stadionu Hillsborough v Sheffieldu při semifinále anglického poháru mezi Liverpoolem a Nottinghamem Forest. Během tlačenice na zápas dvou tehdy nejúspěšnějších klubů v Anglii bylo ušlapáno 96 lidí a dalších 766 bylo zraněno.

Tragédie výrazně změnila fotbal v Anglii. Ze všech stadionů musely zmizet bariéry mezi tribunami a hřištěm, do roku 1993 musely všechny stadiony ve čtyřech nejvyšších fotbalových soutěžích mít pouze místa k sezení. Zároveň byla zavedena důkladná bezpečnostní opatření. Liverpool od neštěstí na Hillsborough nikdy žádný zápas nehrál.

Půlmilionový Liverpool si fotbalové neštěstí připomínal každý rok. Letošní pietní akce byla ale na přání rodin poslední.