V Evropě cizincem. Britové si kvůli Brexitu mění své pasy za francouzské

Přesně 23. června Británie rozhodne, zda chce zůstat v Evropské unii, nebo jestli ze společenství po 43 letech vystoupí. Toto zásadní rozhodnutí se ale nebude týkat pouze Britů žijících přímo v království, ale i těch za hranicemi. A ti se obávají, co by případný odchod znamenal pro jejich každodenní životy. Stali by se totiž pro Evropskou unii cizinci a ona by s nimi tak i jednala.

Ve Francii žije přes dvacet let, vdala se za Francouze, se kterým má dva syny a vlastní jazykovou školu v Paříži. Přesto je pořád Britkou. Louise Garavagliaová se ale nyní rozhodla, že svůj britský pas odevzdá a zažádá si o francouzské občanství. „Jsou zde určitá rizika, která si nemůžete dovolit podstoupit, pokud je v sázce váš rodinný život i vaše živobytí,“ dodává.

A stejně to vidí i další Brit žijící od roku 1998 v Paříži, finanční poradce Paul Johnson-Ferguson. „Pokud Velká Británie opustí Evropskou unii, můžu taky dopadnout tak, že tady se mnou budou zacházet jako s každým jiným cizincem. Jeden nikdy neví,“ říká Johnson-Ferguson.

Nijak zvlášť netoužím po tom stát se Francouzem. Ale raději si zajistím své sázky, než abych riskoval.
Paul Johnson-Ferguson
Brit žijící ve Francii

V různých státech Evropské unie nyní žije zhruba 1,2 milionu Britů. A ne všichni ve Francii, odkud jsou předchozí dva příběhy. Nejvíce jich má španělskou nebo irskou adresu. Ale obavy mají stejné – jak by případný Brexit ohrozil jejich životní a pracovní podmínky. Nikdo z nich  neví, jaké by bylo jejich nové postavení.

Když opustíte klub, budete sami.
Emmanuel Macron

Neví to totiž ani politici. Práva zahraničních Britů k pobytu a práci, jejich přístup k důchodovému a zdravotnímu systému se totiž ještě nezačala vyjednávat. A je zde možnost, že by se britské straně nepodařilo současné výhody pro své občany při jednání s Bruselem zachovat.

Evropané chtějí Británii v EU víc než samotní Britové

Nejnovější francouzský průzkum v pěti unijních zemích vedle toho ukázal, že Evropané jsou více nakloněni Británii v Evropské unii než samotní Britové. Výsledky průzkumu vydala francouzská média: list Le Figaro, rozhlasová a televizní stanice RTL a zpravodajská televize LCI.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle společnosti TNS jsou nejrozpolcenější samotní Britové, z nichž 38 procent je pro setrvání v EU, 34 procent pro její opuštění a 28 procent není rozhodnuto. V dalších zemích, kde se od 4. do 14. dubna průzkum konal, bylo pro udržení Británie v unii 78 procent Němců, 67 procent Španělů, 59 procent Francouzů a 54 procent Poláků.

Příznivců Brexitu (odchodu Británie z EU) je nejvíce ve Francii (41 procent). V ostatních sledovaných zemích jich je mnohem méně: 13 procent v Německu a po sedmi procentech ve Španělsku a v Polsku.

Respondenti se také vyjadřovali k tomu, jaký výsledek v referendu očekávají. V Británii 40 procent věří, že zastánci pevného svazku s EU nakonec vyhrají, zatímco 26 procent předpovídá vítězství příznivců brexitu a 34 procent nemělo názor. Naopak více Francouzů – 52 procent – věří, že Britové si vyberou opuštění EU, oproti 48 procentům s opačným názorem. V Německu předpokládá britské udržení v unii 47 procent dotázaných, ve Španělsku 48 procent a v Polsku 44 procent. Opak očekává 38 procent Němců, 28 procent Španělů a 24 procent Poláků.

K otázce důsledků možného Brexitu se deset procent Britů domnívá, že hospodářská situace v unii by se v takovém případě mohla zlepšit. Naopak 38 procent předpovídá horší vývoj a 21 procent si myslí, že se nic nezmění. Optimistů je málo také v dalších zemích (dvě procenta v Německu, pět procent ve Španělsku, 14 procent ve Francii a čtyři procenta v Polsku).

Těch, kteří očekávají zhoršení hospodářské situace v EU, pokud nastane Brexit, je v Německu 36 procent, 43 procent ve Španělsku, 33 procent ve Francii a 39 procent v Polsku. Zbytek předpokládá, že to vliv mít nebude (53 procent v Německu, 34 procent ve Španělsku, 53 procent ve Francii a 29 procent v Polsku), nebo nemá žádný názor.