Soud nepovolil Krejčířovi odvolání v případu, za který dostal 35 let

Jihoafrický soud nepovolil Radovanu Krejčířovi odvolání v případu pokusu o vraždu, za který dostal v únoru 35 let vězení. O možnosti odvolání rozhodoval stejný soudce, který loni Krejčíře označil vinným a následně mu vyměřil trest. Čech se nyní může s žádostí obrátit na nejvyšší soud, což podle svého právníka udělá.

Případ se týká únosu a mučení Bhekiho Lukheleho, bratra drogového dealera, který údajně zmizel i s 25 kilogramy pervitinu. Je to první odsouzení Krejčíře v JAR, kde je tento muž obžalován v několika různých případech, v nichž jde mimo jiné o vraždy.

Soud podle Krejčířova advokáta nepředvolal všechny svědky

Krejčíř únorový verdikt odmítá a chce se proti němu odvolat, s tím ale soud musí nejdříve souhlasit. Krejčířův advokát James Grant však soudce Colina Lamonta nepřesvědčil o potřebě odvolacího procesu.

Grant tvrdil, že soud před vynesením rozsudku o vině a o výši trestu nevzal v úvahu všechny důkazy a že Krejčíře diskriminoval, když mu například nepovolil předvolat všechny navržené svědky.

„Z mého pohledu neexistují důvodné vyhlídky, že by jiný soud došel k jinému závěru. Z toho tedy plyne, že všechny žádosti, které odsouzení proti vině a trestu podali, se zamítají,“ vysvětlil soudce Lamont své rozhodnutí. Společně s Krejčířem žádalo o odvolání dalších pět odsouzených. Státní zástupce následně uvedl, že je s odmítnutím žádostí spokojen. 

Krejčířův advokát již oznámil, že se Čech nyní obrátí přímo na nejvyšší odvolací soud. Ten takové žádosti vyhoví, pokud dospěje k závěru, že odsouzený může v odvolacím procesu uspět.

Lamont by se měl ve středu ještě zabývat případem vraždy Sama Issy, ze které byl Krejčíř obžalován spolu se čtyřmi dalšími lidmi. Čech tvrdí, že se zavražděním svého někdejšího pobočníka nemá nic společného. Proces v této kauze začal loni v únoru.

Krejčíř v roce 2005 uprchl z Česka před vyšetřováním české policie. Od roku 2007 žije v JAR a od listopadu 2013 je ve vazbě. V ČR byl odsouzen k deseti a půl roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.