Zavede Unie víza pro USA a Kanadu? Legislativa říká ano, reálné to ovšem není

Evropská komise má rozhodovat o návrhu na zavedení vízové povinnosti pro občany Spojených států a Kanady. Obě země totiž trvají na vízovém styku u vybraných členských států EU, například Polska, Chorvatska, Kypru nebo Bulharska. Brusel hrozí, že pokud zámořské státy svůj postoj nezmění, recipročně zavede víza pro Američany a Kanaďany. Tento krok by ale musely schválit členské státy EU i Evropský parlament.

Podle stávajících unijních pravidel se musí evropská exekutiva věcí zabývat v situaci, kdy určité státy, pro jejichž občany víza v Unii nejsou potřeba, po občanech některé z členských zemí EU víza stále vyžadují.

Oba severoamerické státy vyžadují víza po Rumunech a Bulharech, jejichž země do EU vstoupily v roce 2007. Spojené státy navíc také po Chorvatech, Kypřanech a Polácích.

Prioritou pro Unii je podle mluvčí Evropské komise Natashy Bertaudové dosáhnout plné „vízové reciprocity pro občany všech členských zemí Unie“.

  • Příslušné evropské nařízení vyžaduje, aby komise na rok dočasně pozastavila bezvízový styk s těmi státy, které vůči některé unijní zemi vízový režim uplatňují i dva roky poté, co na to dotyčný členský stát Brusel upozornil.

Víza by přidusila turistiku i obchod

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle Bertaudové o situaci americká strana ví a Unie s Američany o věci řadu měsíců jedná. Případné zavedení víz pro občany USA by z praktického pohledu bylo ranou pro turistický průmysl. Poškodilo by to zřejmě i vztahy s Washingtonem v době, kdy obě strany například vyjednávají o rozsáhlém Transatlantickém obchodním a investičním partnerství (TTIP).

Téma na úterní jednání komise navrhl její šéf Jean-Claude Juncker, který požaduje „politickou debatu“ a zhodnocení situace. Eurokomisaři projednají případné dopady takového kroku na ekonomiku, politiku i zahraniční vztahy. 

Pokud později komise skutečně k dočasnému zrušení bezvízového režimu přistoupí, jak by podle platných pravidel měla, mohou věc do čtyř měsíců zastavit svým rozhodnutím členské země EU nebo Evropský parlament.

Víza pro USA a Kanadu jsou nereálná, Unie by se ale ozvat měla, míní europoslanci

Čeští europoslanci jsou ohledně možnosti zavedení víz pro Američany a Kanaďany rozdělení. Podle Petra Ježka (nestr. za ANO) je tato povinnost vyplývající z unijní legislativy nešťastnou záležitostí: „USA mají objektivní kritéria pro umožnění bezvízového styku a některé země EU tato kritéria neplní. Je na místě, aby tyto země odstranily problémy, které mají, a ne, aby EU zaváděla recipročně vízový styk pro občany Spojených států a Kanady.“

Podle Stanislava Polčáka (STAN/TOP09) není reálné, že by Evropská unie sáhla k takto závažnému kroku. „Na druhou stranu je nutné, abychom prokázali míru solidarity se státy, které skutečně splňují bezpečnostní standardy a z rozhodnutí politické administrativy nedochází k udělení rovného přístupu na americkou půdu. V této situaci jsme nedávno byli také a volali jsme po evropské solidaritě,“ uvedl Polčák s odkazem na rok 2009, kdy Kanada zavedla víza pro české občany. Ke zrušení vízové povinnosti došlo v listopadu 2013.

Europoslankyně za KDU-ČSL Michaela Šojdrová připomněla, že v rámci bezpečnostních hledisek by mělo dostat ve zrušení vízové povinnosti přednost Polsko, které jse součástí schengenského prostoru.

Podle Petra Macha (Svobodní) není nutné, aby byla vízová situace pro všechny členské země Unie stejná.