Putin: Naši odpůrci se pomocí Panama Papers snaží rozvrátit Rusko

Šéf Kremlu Vladimir Putin odmítl, že by se on nebo jeho blízké okolí dopustili jakékoli korupce. Ke kauze Panama Papers uvedl, že se jeho protivníci snaží destabilizovat Rusko. Že by jeho blízký přítel violoncellista Sergej Roldugin vypral miliardy, označil za nesmysl. Naopak uvedl, že je na něj hrdý a že čím víc lidí jako on, tím lépe.

Na seznamu lidí, kteří podle uniklých dokumentů vydělávali díky daňovým rájům, se objevuje hned několik významných Rusů a podniků kolem šéfa Kremlu. „Média zaujala taková jména, jako je syn ministra ekonomického rozvoje Alexandra Uljukajeva, manželka mluvčího Putina Dimitrije Peskova nebo Putinův blízký přítel Arkadij Rotenberg, případně ředitel banky Rossija,“ uvedl zpravodaj ČT Miroslav Karas.

„Hlavní novinka zní, že jeden z Putinových přátel, hudebník Sergej Roldugin figuroval v řetězci společností spjatých s bankou Rossija…, ale přímé potvrzení korupčních transakcí se ani v případě Ruska, ani Ukrajiny najít nepodařilo,“ napsal list Kommersant. Podle něj nejde o takovou mediální bombu, jakou se v roce 2013 stala prvá odhalení investigativních novinářů z mezinárodního sdružení ICIJ o majetkových úkrytech politiků v daňových rájích.

Putin si reakci rozmýšlel

Putin s komentářem několik dní otálel. Nyní prohlásil, že tato kauza ukazuje, že se jeho odpůrci „obávají jednoty ruského národa“. To je podle něj „důvod, proč se snaží zasáhnout (režim) zevnitř a snaží se ho přimět, aby byl poslušnější“.

Žádná korupce tu není, zdůraznil šéf Kremlu v souvislosti se svým přítelem, violoncellistou Rolduginem, který měl podle novinářů vydělat miliony dolarů díky podezřelým obchodům. Roldugin údajně vlastní dvě offshoreové firmy.

Putin zdůraznil, že jeho jméno v Panama Papers nefiguruje. A v tom, co četl, nevidí žádný prvek korupce. Podle něj za kauzou stojí oficiální představitelé Spojených států a bylo to na jejich objednávku.
Martin Dorazín
zpravodaj ČRo

„Putin přiznal, že se Roldugin snaží podnikat, ale rozhodně podle něj nevydělává miliardy,“ podotkl zpravodaj ČRo Martin Dorazín.

Liberální list Vedomosti citoval z někdejšího muzikantova rozhovoru, že nesnáší otázky ohledně Putina, protože pak je zavalen prosbami k „Voloďovi“ - a za takovou službu mu nabízejí i letadla, samozřejmě však marně. Nicméně před dvěma lety list The New York Times odhadl Rolduginovo jmění na 350 milionů dolarů (přes osm miliard korun), jakkoli sám hudebník tvrdil, že není podnikatel a nepodniká, navzdory malému podílu v bance, patřícíPutinovým dávným přátelům.

Americké ministerstvo financí svého času označilo banku Rossija za Putinovu peněženku. Stanice BBC připomněla, že podle uniklých dokumentů banka a čtyři firmy, z nichž dvě patří Rolduginovi, figurují v transakcích, které budí podezření expertů na praní peněz.

Nicméně někteří ruští poslanci se nechali slyšet, že jde o pokus oslabit Rusko a jeho pozice ve světě.„Putin se nikdy nezapletl (do skandálů). Je to nesmysl,“ prohlásil o zprávě investigativních novinářů šéf největší ruské státní banky VTB Andrej Kostin. „Nikdo nedokázal, že by Putin s tím měl co do činění, jeho jméno tam nefiguruje. Putinovi přátelé podnikají, ale co je na tom špatného?“ dodal a popřel, že by VTB přes svou kyperskou dceru financovala Putinovy přátele.

Na lidi, jako je Roldugin, jsem hrdý, říká ruský prezident

Putin prohlásil, že je hrdý na lidi, jako je Roldugin, kteří utratili skoro všechny své vydělané peníze za hudební nástroje nebo je věnovali státním institucím. Putin se zná s hudebníkem od dob, kdy byli teenageři. Roldugin je kmotrem prezidentovy dcery Marie.

Peskov: Je to informační válka proti Putinovi

Že by byl šéf Kremlu obklopen korupčníky, odmítá i jeho okolí. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov už před pár dny prohlásil, že jde zřejmě o snahu zastínit úspěchy ruských sil v Sýrii, kde pomohly vládním jednotkám k obratu ve válce a k dobytí Palmýry. Peskov považuje aféru za pokus o Putinovu diskreditaci před příštími prezidentskými volbami v roce 2018, v nichž by se mohl ucházet o další znovuzvolení do čela státu.

„Putin se nikdy nezapletl (do skandálů). Je to nesmysl,“ prohlásil šéf největší ruské státní banky VTB Andrej Kostin. „Nikdo nedokázal, že by Putin s tím měl co do činění, jeho jméno tam nefiguruje. Putinovi přátelé podnikají, ale co je na tom špatného?“ dodal a popřel, že by VTB přes svou kyperskou dceru financovala Putinovy přátele.

V kauze úniku informací z databáze panamské právní firmy Mossack Fonseca o utajených převodech peněz do daňových rájů se objevila jména řady prominentních klientů. Služeb panamské kanceláře využívali třeba lidé z blízkosti zesnulého otce britského premiéra Davida Camerona, ukrajinského prezidenta Petra Porošenka nebo argentinské hlavy státu Mauricia Macriho. V kauze figurují i fotbalista Barcelony Lionel Messi či španělský režisér Pedro Almodóvar. 

Padají první hlavy

Panama už oznámila, že ustaví nezávislou komisi na prověření praktik ve svém finančním sektoru, v níž budou zastoupeni domácí i zahraniční experti. Do vyšetřování se pustily i vlády jednotlivých zemí. Islandský premiér kvůli nepřiznanému majetku raději rezignoval.

Kauza Panama Papers funguje jako označení pro únik interních dokumentů společnosti Mossack Fonseca, která vznikla v 70. letech ve středoamerické Panamě coby kancelář pro obchodní právo a investiční poradenství. Pro své klienty v následujících dekádách zakládala papírové firmy, vytvářela schémata v daňových rájích a legalizovala peníze nejasného původu. Její sítě využívali podnikatelé i politici včetně saúdskoarabského krále nebo ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

Veřejnost se o případu dozvěděla díky whistleblowerovi – bývalému zaměstnanci panamské firmy, který vynesl a novinám Süddeutsche Zeitung předal přes jedenáct milionů kompromitujících dokumentů: akcií, smluv, výpisů z obchodních rejstříků nebo e-mailů. Na analýze uniklých materiálů následně pracovaly čtyři stovky novinářů z celého světa.

Kauza Panama Papers
Zdroj: ČTK/AP/Arnulfo Franco