Libanonci dopadli gang – ze syrských uprchlic dělal sexuální otrokyně

Libanonská policie rozbila gang, který sexuálně zotročoval převážně Syřanky. Bezpečnostní složky osvobodily 75 žen - podle úřadů byly znásilňovány, bity a některé i tělesně zmrzačeny. Policie zatkla celkem osmnáct lidí.

Policie uvedla, že šlo o skupinu, která vytvořila jednu z nejnebezpečnějších sítí obchodu s lidmi. Při zátahu v provincii Horský Libanon severně od Bejrútu našli desítky žen, které prošly fyzickým a psychickým mučením a byly nuceny k sexuálnímu styku, při němž byly fotografovány.

Zatčeno bylo osm žen a deset mužů, kteří hlídali byty, v nichž byly oběti vězněny. Dvě osoby jsou na útěku.

Podle policejní zprávy se našlo také osmiměsíční dítě jedné ze zajatých žen. „V syrské válce, tak jako ve všech konfliktech, jsou nejzranitelnější ženy a děti. Právě ony platí vysokou cenu,“ uvedl policejní zdroj.

obrázek
Zdroj: ČT24

Před zneužíváním syrských uprchlic v Libanonu varovala v únoru lidskoprávní organizace Amnesty International (AI). Na vině je prý nedostatečná mezinárodní pomoc a také diskriminační politika Bejrútu.

Libanonská vláda loni rozhodla, že už nebude registrovat další běžence. Bez legálních dokladů hrozí uprchlíkům zatčení i deportace. Ženy se proto obávají hlásit zneužití nebo násilí na policii.

V Sýrii se bojuje od roku 2011. Válku nepřežilo na čtvrt milionu lidí, skoro pět milionů Syřanů uprchlo za hranice a z nich 1,1 milionu je v Libanonu. Tato středomořská země má necelých šest milionů vlastních obyvatel a podle přepočtu uprchlíků na obyvatele je uprchlickou vlnou postižena nejvíc.