V sídle amerického Kongresu se střílelo, útočník byl zneškodněn

V americkém Kapitolu vytáhl muž pistoli na policistu (zdroj: ČT24)

V návštěvnickém centru washingtonského Kapitolu se střílelo. Pracovníky sídla amerického Kongresu, přítomné novináře i lidi před budovou policie vyzvala, aby se uchýlili do bezpečí. Vzápětí byl střelec zneškodněn a převezen do nemocnice. Zraněna byla jedna civilistka. Žádné nebezpečí na místě nehrozí, ubezpečuje policie.

„Zhruba ve dvě hodiny a padesát minut odpoledne dospělý muž v kontrolní části návštěvnického centra Kapitolu namířil zbraň na přítomnou ochranku. Ta ho postřelila. Muž je momentálně ošetřován v nemocnici,“ uvedl šéf ostrahy Kapitolu Matthew Verderosa. Policie střelce posléze identifikovala jako 66letého Larryho R. Dawsona, který byl obviněn z napadení se smrtící zbraní a z útoku na policistu.

Podle americké stanice CNN byla zraněna jedna civilistka, naopak žádný ze zasahujících policistů újmu neutrpěl, jak uváděly původní zprávy.

O žádného teroristu zřejmě nešlo

„Na základě předběžného vyšetřování věříme, že šlo o skutek jednotlivce, který již dříve navštěvoval podzemí Kapitolu. Není důvod předpokládat, že šlo o něco více než kriminální čin,“ řekl Verderosa.

„Právě jsme procházeli kontrolou v návštěvnickém centru. Sotva jsme jí prošli, uslyšeli jsme, jak volají: ‚V budově se střílí!‘ Všichni jsme vyběhli ven. Policie nás pak doprovodila do bezpečí,“ popsal událost jeden ze svědků.

„Slyšela jsem dva výstřely. Policie řekla, že nás evakuuje. Křičeli na nás, abychom nepřestávali utíkat. Nevěděli, zda se někde neskrývá další střelec,“ vylíčila Catherine, která se také nacházela v budově.

Svědkyně: Policie nevěděla, zda na místě není další střelec (zdroj: ČT24)

Komplex Kapitolu byl z důvodu možného ohrožení evakuován a uzavřen, následně bylo opatření odvoláno. Nedostupné je pouze návštěvnické centrum, kde k incidentu došlo. Většina členů Sněmovny reprezentantů i Senátu v budově nebyla kvůli velikonočním prázdninám. Sídlo amerického Kongresu však o svátečním týdnu tradičně navštěvují turisté a školní skupiny.

  • Policie na sociální síti Twitter uvedla, že veřejnosti nehrozí žádné nebezpečí.

Krátce byl z preventivních důvodů uzavřen také Bílý dům. V obou institucích platí velmi přísná pravidla, při vchodu návštěvníci prochází bezpečnostním rámem, zbraň s sebou mít nesmí. Přísnější režim byl v americkém Kapitolu zaveden poté, co zde útočník v roce 1998 zastřelil dva policisty. Návštěvnické centrum bylo postaveno, aby posílilo bezpečnost instituce.