Případ Savčenková: Soud v Rusku začal číst verdikt ohledně ukrajinské pilotky

Ruský soud začal číst rozsudek v ostře sledovaném případu pilotky Nadiji Savčenkové. Podle původních zpráv agentur již byla uznána vinnou - její advokát to však zpochybnil s tím, že  k otázce viny ještě soud nepřistoupil. Důstojnice měla podle obžaloby v létě 2014 nelegálně překročit hranici a svým rozhodnutím způsobit smrt dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny. Obhajoba ale uváděla, že v době incidentu už byla Savčenková v zajetí proruských separatistů, kteří ji předali Rusům.

Obžaloba žádá pro čtyřiatřicetiletou Ukrajinku 23 let vězení. Výši trestu však soudce ohlásí až v úterý, kdy má dokončit čtení verdiktu. Pondělní jednání soudce Leonid Stěpaněnko už přerušil a ve vynášení rozsudku bude podle agentury RIA Novosti pokračovat v úterý od osmi hodin ráno středoevropského času.

Savčenková trvá na své nevině. „Soudce na úvod řekl, že Savčenková 17. června 2014 spáchala vraždu dvou ruských novinářů. Byla podle něj vedena nenávistí vůči občanům Luhanské lidové republiky,“ zmínil zpravodaj ČT Miroslav Karas.

„Dále řekl, že nelegálně překročila hranice – a to si mnozí na místě vyložili tak, že jí prakticky uznal vinnou,“ dodal reportér. Podle některých interpretací ale soudce zatím pouze četl formulaci, kterou pro soud vypracovala obžaloba. 

Jako důstojnice ukrajinského letectva Savčenková v červnu 2014 údajně navedla palbu ukrajinských jednotek do oblasti východoukrajinského Luhansku. V důsledku toho zahynuli 17. června 2014 ruští novináři Igor Korneljuk a Anton Vološin. Do Ruska se podle žaloby dostala jako uprchlice.

Advokáti Savčenkové ale tvrdí, že separatisté zajali její klientku ještě dříve, než k neštěstí došlo, a pak ji předali ruským úřadům. Sama Savčenková se hájí, že jen plnila svou povinnost a v řadách dobrovolnickém praporu Ajdar bojovala za vlast na ukrajinském území a neuznává právo Ruska ji soudit.

Záběr ze zatčení Nadji Savčenkové
Zdroj: ČT24

Po svém zatčení byla převezena z vazební věznice ve Voroněži do Moskvy, kde se musela podrobit psychiatrickému vyšetření, proto čemuž protestovala. Soud ale dospěl k závěru, že opatření bylo v souladu se zákonem, a proto zamítl stížnost obhajoby. Soud poté několikrát prodloužil její vazbu a Savčenková je zadržována v Lefortovské vazební věznici v Moskvě. Na protest proti stíhání držela několikrát hladovku.

Žena, považovaná ve své vlasti za národní hrdinku, byla v době svého zatčení zvolena poslankyní ukrajinského parlamentu. V závěrečném vystoupení před soudem předem oznámila, že se proti verdiktu neodvolá. To by podle médií mohlo urychlit její případnou výměnu za Rusy vězněné na Ukrajině.

Bude Savčenková vyměněna za ruské zajatce?

 Už dříve její právníci oznámili, že výše trestu pro ně není bernou mincí, protože Savčenková bude „osvobozena na základě politických rozhovorů“. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí ale dříve upozornilo, že Rusko zatím s Ukrajinou o výměně Savčenkové nejednalo, protože až do vynesení rozsudku to „ani teoreticky, ani prakticky“ není možné.

Již dříve se spekulovalo o možnosti, že by Savčenková mohla být vyměněna za ruské občany Jevgenije Jerofejeva a Alexandra Alexandrova. Ty ukrajinští vojáci zajali loni v květnu v přestřelce se separatisty na východě Ukrajiny a nyní jsou souzeni v Kyjevě jako teroristé. Podle Kyjeva jde o příslušníky ruských speciálních sil, ruské ministerstvo obrany tvrdí, že z armády odešli.

Výzvy k osvobození Savčenkové podpořilo několik ministrů zahraničí – včetně českého šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka. K propuštění ukrajinské letkyně na svobodu Rusko vyzvala i vysoká představitelka EU pro zahraniční politiku Federica Mogheriniová.

Demonstrace na podporu Nadji Savčenkové
Zdroj: Gleb Garanich/Reuters

Poslanci Evropského parlamentu vyzvali kvůli případu Savčenkové k uvalení sankcí na ruského prezidenta Vladimira Putina a další ruské hodnostáře.

Kreml nicméně jakékoliv ústupky odmítá. „Nemůžeme akceptovat pokusy vměšovat se do soudních procesů, odehrávajících se v naší zemi v přísném souladu s ruskými zákony, k nimž proces se Savčenkovou bezpochyby patří. Jakékoliv zasahování je nepřípustné,“ řekl Putinův mluvčí Dmitrij Peskov ohledně možných sankcí EU.