Syrský hotel obývají děti, posloužil jako sirotčinec

Ničení v Sýrii se nevyhýbá ani sirotčincům, nový dětský domov se našel v hotelu v Homsu (zdroj: ČT24)

Pět let trvající válka v Sýrii způsobila, že si třetina syrských dětí nepamatuje, jaký je život bez války. Přestože miliony lidí prchly, další miliony v zemi zůstávají a mezi nimi i nejmladší generace. Řada z nich nejprve přišla o rodiče, potom i o náhradní domov v sirotčinci.

Bývalý hotel v syrském Homsu našel nový účel. Stal se dětským domovem. Jeho noví obyvatelé v něm našli útočiště poté, co se jejich původní sirotčinec stal místem útoku.

Prostory hotelu dokážou plnit nejdůležitější funkce, děti se nicméně musí obejít bez klasického hřiště nebo speciální místnosti vhodné pro výuku. Sirotčinec dál funguje díky finančním darům. Všem potřebným dětem ale pomoci nedokáže. Čekací listina má bezmála pět desítek jmen. „Přála bych si, abychom mohli vzít každého, kdo k nám přijde,“ uvedla ředitelka sirotčince Bodúr.

Učí se anglicky a doufají v kariéru detektiva

Mezi ubytovanými je i pětiletá Farah, která se narodila v době, kdy konflikt v Sýrii začínal. O rodiče přišla jako dvouletá. Zachránili ji z trosek po tom, co jejich dům zasáhla bomba. Z rodiny přežila jediná. Teď se ve školce učí anglicky.

Naopak k nejstarším v domově patří šestnáctiletá Rezan. „Moje budoucnost by bez tohoto domu byla ztracená. Dali nám všechno, co potřebujeme,“ uvedla. Válku si plně uvědomuje, naděje na lepší budoucnost ji i tak neopouští. Jednou by chtěla být detektivem a pátrat po zločincích.

Příležitost dává Sýrii nedávno uzavřené příměří a jednání o míru v Ženevě, i když cesta bude ještě tak dlouhá, jak dlouho se budou držet radikální hnutí, jako je takzvaný Islámský stát. Vychovatelé vědí, že to bude právě tahle generace poznamenaná válkou, která bude muset Sýrii znovu dát dohromady. „Doufám, že jednou bude všechno jako dřív. Sýrie je krásná země. Chci, aby měly děti dobrý život, tak jako před válkou,“ dodala ředitelka.

V Sýrii, která měla před válkou na 23 milionů obyvatel, údajně opustilo své domovy okolo deseti milionů lidí a několik milionů z nich odešlo ze země, což se označuje za nejhorší uprchlickou katastrofu od situace po genocidě ve Rwandě v 1994.

Podle letošní únorové studie nevládní organizace Syrian Centre for Policy Research zahynulo v bojích v občanské válce na 400 tisíc Syřanů a dalších 70 tisíc jich přišlo o život kvůli nedostatku zdravotní péče či čisté vody. Syrská organizace pro lidská práva uvádí přes 270 tisíc mrtvých, z toho na 80 tisíc civilistů.