PŘEHLEDNĚ: Ve kterých okresech Slovenska měly strany největší podporu?

Smer-SD premiéra Roberta Fica i v letošních parlamentních volbách vyhrál ve většině okresech Slovenska. V Bratislavě a Košicích zvítězila strana Richarda Sulíka Sloboda a Solidarita (SaS). Ta si získala sympatie u mladých voličů. U prvovoličů naopak vedla Ľudová strana Naše Slovensko Mariana Kotleby. Voličskou podporu stran v jednotlivých okresech přibližují grafy.

Smer-SD premiéra Roberta Fica vyhrál volby s 28,3 procenta, v Národní radě tak získal 49 křesel. Největší voličskou podporu měl ve východních okresech Slovenska, při hranicích s Českou republikou, v okrese Topoľčany nebo Bánovce nad Bebravou.

Výsledky strany SMER–SD ve slovenských volbách
Zdroj: Statistický úřad SR

Druhá ve volbách skončila strana předsedy Richarda Sulíka Sloboda a Solidarita (SaS). Získala 12,1 procenta a 21 křesel v parlamentu. Největší podporu měla z Bratislavy, okresu Senec, Banská Bystrica, Liptovský Mikuláš, ale i z Košic. Strana přitáhla nejvíce mladých voličů (22–39 let).

Výsledky SaS ve slovenských okresech
Zdroj: Statistický úřad SR

Strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA) předsedy Igora Matoviče s 11 procenty dosáhla na 19 křesel. Největší podporu měla z okolí Bratislavy a Košic.

Čtvrtá nejúspěšnější byla Slovenská národná strana (SNS) s 8,6 procenta. Předseda Andrej Danko tak získal 15 křesel. Největší podporu měl na severu Slovenska.

O jedno křeslo méně má se ziskem 8 procent Ľudová strana Naše Slovensko předsedy Mariana Kotleby. Největší úspěch měla ve středním Slovensku a okresech na severu. Na svou stranu získala ve srovnání s ostatními nejvíce prvovoličů (18–21 let).

Výsledky strany ĽSNS ve slovenských okresech
Zdroj: Statistický úřad SR
Volby na Slovensku – prvovoliči
Zdroj: Exit poll Focus pro TV Markíza

Jedenáct poslanců bude mít hnutí Sme rodina Borise Kollára (6,6 procenta). Hnutí mělo největší podporu voličů na jihozápadě Slovenska. Například v okresech Bratislava II a V, Trnava či Malacky, ale uspělo i v Košicích.

Na stejný počet křesel dosáhla i slovensko–maďarská strana Most-Híd předsedy Bély Bugára (6,5 procenta). Procentuálně nejvíce voličů měla v okrese Dunajská Streda, Komárno a Galanta.

Sieť Radoslava Procházky uspěla nejlépe v okrese Námestovo na severu Slovenska. Větší podporu měla i v Košicích, Levoče, Sabinově nebo v okrese Bratislava I a III. V Národní radě má po zisku 5,6 procenta 10 křesel.

Volby na Slovensku – voliči od 22 do 39 let
Zdroj: Exit poll Focus pro TV Markíza

Těsně pod pětiprocentním volebním ziskem se ocitly dvě strany z dosavadní rozdrobené pravicové opozice: Křesťanskodemokratické hnutie (KDH), které se tak poprvé v polistopadové historii ocitlo mimo parlament, a neparlamentní Strana maďarskej komunity (SMK-MKP).

KDH mělo největší podporu na východě a severu Slovenska a SMK-MKP v okresech Dunajská Streda, Komárno a Rimavská Sobota.

Vydáno pod