Sever Řecka apeluje na Atény: Vyhlaste kvůli migrantům výjimečný stav

Reportáž z přechodu Idomeni: Špatná hygiena, tlačenice, chaos (zdroj: ČT24)

Tisíce blízkovýchodních běženců uvízly na řecko-makedonském pomezí poté, co se Skopje rozhodla rapidně omezit počet migrantů, kterým dovolí průchod do západní Evropy. Guvernér severořecké provincie Centrální Makedonie nyní žádá kabinet Alexise Tsiprase o vyhlášení výjimečného stavu.

Původně tranzitní tábor se změnil v improvizovaný chaos. Stan na stanu, velmi špatná hygiena, nervozita, stres. Tlačenice je největší přímo na přechodu. Čím nižší pořadové číslo na registraci, tím líp.
Dana Zlatohlávková
reportérka ČT

„Jde o obrovskou humanitární krizi. Požádal jsem vládu, aby v oblasti vyhlásila výjimečný stav. Takto už to dál nemůže pokračovat,“ uvedl guvernér Apostolos Tzitzikostas během návštěvy řecko-makedonského hraničního přechodu Idomeni. Vláda by také měla vypracovat komplexní plán, jak se s migrační krizí vypořádat.

Podle řeckých úřadů se přes přechod do Makedonie dostalo od pátečních šesti hodin ráno do dnešních šesti hodin jen asi 180 migrantů. Země totiž podle dohody se státy balkánské trasy a Rakouskem pouští jen Syřany a Iráčany s platnými doklady. Na řecké straně tak dosud uvázlo 13 000 až 14 000 lidí. Dalších sedm tisíc jich přebývá v uprchlických táborech v okolním regionu; provincie tak nese šedesát procent ze všech migrantů na řeckém území.

Řecký guvernér: Makedonie by měla otevřít hranice

Uprchlický tábor na řecko-makedonské hranici
Zdroj: Ivan Romano/ČTK/ZUMA

Samotný uprchlický tábor v Idomeni měl původní kapacitu 2000 lidí, nyní je zcela přeplněný a s dalšími nově příchozími přibývá stanů podél blízké železniční tratě a v okolních polích, popsala agentura. Každý den k hranicím přicházejí další stovky mužů, žen a dětí, které doufají, že se dostanou do Makedonie a pak dál na Západ.

Uprchlíci na řecko-makedonské hranici
Zdroj: Ivan Romano/ČTK/ZUMA

„Bývalá jugoslávská republika by měla okamžitě otevřít své hranice a Evropská unie musí přijmout opatření proti státům, které své hranice zavírají, ať už jde o členské země, nebo jen o kandidátské státy,“ řekl guvernér Tzitzikostas. „To, co dělají, je nepřijatelné.“

Makedonské úřady už dříve uvedly, že hodlají vpouštět jen tolik lidí, kolik jich pustí dál Srbsko na jejich společné hranici. Ministr zahraničí Nikola Poposki řekl, že očekává od evropských zemí informace o počtech uprchlíků, které jsou ochotny přijmout. „Pak je možné určit denní kvóty migrantů, které vpustíme na makedonské území,“ řekl Poposki.

Někteří běženci se snaží obejít řecko-makedonskou hranici přes Albánii, albánský premiér ale před pár dny prohlásil, že se země nestane novým koridorem běženců, protože to nechtějí a pro něco takového prý v Albánii ani nejsou podmínky. Řecko odhaduje, že se země bude muset vypořádat s pobytem až 150 tisíc uprchlíků, přestože v minulosti se odhady pohybovaly na necelé polovině.