Hotel v somálském Mogadišu se stal opět cílem vražedného útoku islamistů

Nejméně dvacet mrtvých si vyžádal útok radikálů z islamistického hnutí Šabáb v somálské metropoli. Jejich cílem byl hotel Somali Youth League nedaleko prezidentského paláce. Hotely napadají často, ve stejném útočili už v lednu loňského roku.

Předtím než bojovníci islamistických milic pronikli do hotelu Somali Youth League, který je známý také pod zkratkou SYL, najel sebevražedný útočník automobilem napěchovaným výbušninou do brány hotelu.

Policejní mluvčí Ibrahim Mohamed později upřesnil, že exploze byly dvě. „Jedna se odehrála u (veřejné zahrady) Peace Gardens a druhá u (sousedního) hotelu SYL. Viděl jsem dvanáct zabitých civilistů, ale jejich počet může ještě růst,“ řekl mluvčí. Podle zdrojů z bezpečnostních složek bylo zabito nejméně pět útočníků.

„Útok začal sebevražedným atentátem a následovala přestřelka,“ uvedla skupina v prohlášení na svém účtu na Instagramu.

Následky po sebevražedném útočníkovi v Mogadišu
Zdroj: ČTK/AP/Farah Abdi Warsameh

Podle místních obyvatel se nad městem vznášel velký oblak kouře. Policejní mluvčí uvedl, že nálož zasáhla bránu parku za hotelem, z něhož většina lidí unikla jiným vchodem. Přestřelka se odehrála mezi útočníky a ostrahou hotelu, který často navštěvují vládní činitelé a manažeři.

Organizace Šabáb v Mogadišu často provádí podobné útoky v pátek, kdy mnoho lidí navštěvuje hotely a restaurace. Loni v únoru si podobný útok na mogadišský Central Hotel vyžádal více než 20 mrtvých. V lednu 2015 se stal terčem sebevražedného atentátu právě hotel SYL. Zahynulo tehdy pět lidí.