První referendum o uprchlících: Orbán nechá rozhodnutí o kvótách na Maďarech

Maďarsko uspořádá referendum o uprchlických kvótách, oznámil premiér Viktor Orbán. Vláda tak podle něj reaguje na veřejné mínění. Půjde o první takový plebiscit v Evropě. Maďarsko patří k hlavním kritikům plánu Evropské unie na povinné přerozdělování běženců.

Většina členských zemí EU prosadila uprchlické kvóty loni v září na jednání ministrů vnitra. Na jejich základě by mělo být přerozděleno 120 tisíc běženců, kteří jsou již v Itálii a Řecku. Tento plán se ale Bruselu nedaří úspěšně uvést do praxe.

Proti kvótám hlasovalo kromě Maďarska rovněž Česko, Rumunsko a Slovensko – Bratislava a Budapešť později toto rozhodnutí napadly u soudu.

Slovenská vláda tvrdí, že v souvislosti se schválením kvót bylo porušeno právo národních parlamentů zemí EU a Evropského parlamentu podílet se na přípravě rozhodnutí, které navíc mělo být jednomyslné.

Maďarská vláda nyní oznámila, že o kvótách mají rozhodnout občané. Kdy se tak stane, ještě není jasné. Orbán zdůraznil, že „za zády lidí, proti vůli lidí nelze přijímat rozhodnutí, která změní jejich životy, jakož i životy příštích generací“.

Varoval také, že kvóty na migranty překreslí etnickou, kulturní a náboženskou mapu Maďarska i Evropy. Plebiscit – první svého druhu v Evropě – bude podle něj velkou zkouškou evropské demokracie. Orbán si prý uvědomuje, že případné maďarské „ne“ kvótám bude mít širší dopad.

Rozhodnutí Maďarska by mohlo inspirovat další země visegrádské čtyřky. „Na Slovensku nebo v Polsku budou politici toto referendum sledovat velmi pozorně. Možná i oni přistoupí k podobnému kroku,“ konstatoval zpravodaj ČT David Miřejovský.

Nikdo se neptal lidí v Evropě, zda podporují, přijímají anebo odmítají povinné kvóty na migranty.
Viktor Orbán
maďarský premiér
  • Maďarští voliči by měli odpovědět na otázku, která podle agentury AFP zní: „Přejete si, aby Evropská unie nařizovala povinné přestěhování lidí, kteří nejsou maďarskými občany, do Maďarska bez schválení maďarským parlamentem?“

AI kritizovala Maďarsko za protiuprchlické ploty

Nevládní organizace Amnesty International ve své výroční zprávě označila Maďarsko za zemi, která projevila nejsilnější odpor k evropskému řešení uprchlické krize.

AI také kritizovala kriminalizaci nelegální migrace a vztyčení plotů na jižních hranicích země. Připomněla, že loni maďarské úřady obvinily více než 900 běženců z nelegálního vstupu do země.