Soumrak Guantánama: O zbylé vězně se podělí káznice v USA i zahraničí

Bílý dům zveřejnil plány na zavření kontroverzní věznice v kubánském Guantánamu. Ministerstvo spravedlnosti hodlá zbývajících 91 vězňů rozmístit do věznic v USA nebo v zemích jejich původu. Zavření Guantánama bylo jedním z prvních cílů Baracka Obamy v prezidentském úřadu - při schvalování se ale očekává silný odpor většinově republikánského Kongresu. Provoz věznice vyjde ročně zhruba na 445 milionů dolarů.

Právě velké výdaje na provoz jsou jedním z nejčastějších Obamových argumentů – vedle kritizovaných výslechových metod a podmínek věznice. Náklady na převoz a umístění zbylých vězňů a uzavření trestnice se odhadují na 290 až 475 milionů dolarů (7,3 až 11,9 miliardy dolarů).

Umístění zbylých vězňů v USA navzdory těmto výdajům ušetří Američanům až 85 milionů dolarů v porovnání s tím, kolik by stálo jejich držení na kubánské základně.

Obama uzavření věznice na americké základně na Kubě plánuje dlouhodobě, už při svém nástupu do funkce ji sliboval zavřít do ledna 2010. Republikánská většina v obou komorách Kongresu se však staví zásadně proti tomu, a to i za pomoci zákonných překážek bránících přepravě vězňů do jiných zařízení v USA či v cizině.

Věznice na východě Kuby byla zřízena před 14 lety. Určena byla zejména pro podezřelé z účasti na teroristických útocích na USA ze září 2001.