Údaje o poloze nemocnice jsme Asadovi ani Rusům nedali, přiznává šéfka Lékařů bez hranic

Lékaři bez hranic požadují nezávislé vyšetření nedávných útoků na nemocnice v Sýrii, při nichž zemřely desítky lidí. Šéfka organizace přiznala, že neposkytla syrským úřadům ani ruské armádě údaje o pozici nemocnice. Jednala prý podle přání personálu. Boje v Sýrii mezitím pokračovaly na severovýchodě země v provincii Hasaká, kde zasahovala koaliční letadla – podle ochránců lidských práv zemřelo 15 lidí včetně čtyř dětí.

Podle svědků stáli za útokem na nemocnice letouny Asadovy koalice. „Říkáme pravděpodobně, protože nemáme k dispozici jiná fakta než výpověď personálu. V té oblasti jsou převážně koaliční síly vedené syrskou vládou,“ konstatovala šéfka organizace Lékaři bez hranic (MSF) Joanne Liuová.

Útoky na civilní obyvatelstvo a nemocnice musí přestat a nelze je tolerovat. Jednoznačně říkáme, že lékař vašeho nepřítele není váš nepřítel.
Joanne Liuová
šéfka organizace Lékaři bez hranic (MSF)

Podle Moskvy nejsou důkazy – vinu naopak svaluje na americké letouny. Koaliční letadla mezitím útočila na čtyři vesnice v provincii Hasaká obývané hlavně Kurdy. Podle exilové organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) jsou mezi oběťmi čtyři děti. Patnáct lidí zahynulo, když bomba zasáhla pekárnu u hranice s Irákem.

Kurdové by mohli dojít až do Rakká, ale považují to za zbytečné

„Boje probíhají na jihu, kde je dotyková linie s Islámským státem, ale v poslední době nejsou tak intenzivní. Na severu, na hranici s Tureckem přímo neprobíhají boje, ale je to velice neklidné místo,“ konstatoval redaktor časopisu Týden Tomáš Vlach, který se před několika dny vrátil právě z provincie Hasaká.

Podle Vlacha se Kurdům podařilo v poslední době třikrát rozšířit své území v Sýrii. „Mezi ozbrojenými skupinami, které tam jsou, je to naprosto unikátní,“ poznamenal. „Zdá se ale, že jejich potenciál je už vyčerpaný. Podle kurdských milic by mohli dojít až do bašty Islámského státu Rakká, nicméně je to pro ně zbytečné. Žije tam arabské obyvatelstvo. Říkají, že by tam byli cizí, okupovali zemi,“ podotkl Vlach.

Syřané jsou pesimističtí. Říkají, že to nepůjde vyřešit dřív než za deset let. V současné době všem stranám konfliktu docházejí bojovníci, ale pořád je tu vůle bojovat. Jen v Idlíbu je asi 40 povstaleckých skupin, které ovládají jen kousek země – třeba čtvrť nebo kontrolní stanoviště.
Tomáš Vlach
redaktor časopisu Týden
Vlach: Lidé řeší hlavně rozkouskovanost Sýrie (zdroj: ČT24)

Damašek nechce bezletové pásmo na hranici s Tureckem

Asadův režim ve čtvrtek odmítl požadavek Turecka a Německa na zřízení desetikilometrové bezletové zóny na hranicích s Tureckem s tím, že by šlo o narušení suverenity země a vedlo by to pouze k prodloužení války.

Ankara chtěla do pásma zahrnout i město Azáz, které se snaží dobýt Kurdové. Turecký prezident zároveň zdůraznil, že ostřelování pozic kurdských milic neskončí – Ankara je považuje za teroristy.